Ako prava Albanaca ne budu poštovana

Tirana prijeti: Stavit ćemo veto na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO

Front20.05.15, 19:15h

Tirana prijeti: Stavit ćemo veto na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO
Albanski premijer Edi Rama zaprijetio je u srijedu da će staviti veto na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO, ako prava Albanaca koji predstavljaju četvrtinu od 2,1 miliona stanovnika te zemlje ne budu poštovana



- Makedonija neće moći da bude članica NATO-a ako ne poštuje Ohridske sporazume i ljudska prava - izjavio je Rama na margini regionalnog skupa o borbi protiv terorizma u Tirani.



Ohridski sporazumi su u 2001. godini okončali šestomjesečne sukobe između makedonskih snaga i albanske gerile koja je tražila više prava za albansku manjinu.



Dan poslije krvavih sukoba u Kumanovu između jedinice albanskog porijekla i makedonske policije, u kojim je bilo 18 mrtvih 9. i 10. maja, čuli su se glasovi unutar albanske manjine da prava iz Ohridskih sporazuma nisu potpuno ostvarena.


Skoplje je nazvalo jedinicu albanskog porijekla "terorističkom" i utvrdilo da je planirala napade na državne institucije. Pravosuđe je optužilo za "terorizam" 30 osoba albanskog porijekla uhapšenih tokom sukoba.



Već dvije godine kandidat za ulazak u NATO, Makedonija nije uspjela da napreduje prema svom cilju zbog protivljenja Grčke koja negira svojoj susjedi pravo na korištenje imena Makedonija, za koje smatra da je historijski grčko.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook