Brinite o svojoj vagini

Peče vas i svrbi? Riješite se vaginalne infekcije putem ovih sjajnih savjeta!

ŽENA iN27.02.17, 13:41h

Peče vas i svrbi? Riješite se vaginalne infekcije putem ovih sjajnih savjeta!
Pečenje, svrbež i neugodan miris samo su neki od neugodnih simptoma vaginalnih infekcija koje su vrlo česte – toliko da većina žena tijekom života doživi neki oblik vaginalne infekcije

 

Pečenje, svrbež i neugodan miris samo su neki od neugodnih simptoma vaginalnih infekcija koje su vrlo česte – toliko da većina žena tijekom života doživi neki oblik vaginalne infekcije. Prema nekim istraživanjima čak 75 posto žena u određenom razdoblju života suoči se s gljivičnom infekcijom, najčešćim oblikom vaginalnih infekcija.


Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene te gotovo da nema žene koja se ginekologu nije obratila zbog tog problema čiji su simptomi poprilično neugodni. U normalnim uvjetima rodnica je  nastanjena mnogobrojnim bakterijama. No, promjena ravnoteže između bakterija ili pak hormonalne promjene mogu dovesti do upala koje se manifestiraju neugodnim simptomima. Vaginalne infekcije tako nerijetko uzrokuju obilan iscjedak nerijetko neugodnog mirisa, svrbež i peckanje u predjelu vagine, a u nekim slučajevima i bol u donjem dijelu trbuha ili pak za vrijeme spolnog odnosa.


Tri najčešća tipa vaginalnih infekcija su bakterijska vaginoza, gljivična infekcija i trihomonijaza. 


Vaginalna gljivična infekcija


Vaginalna gljivična infekcija, koja se također naziva i kandidijaza, jedan je od najčešćih oblika vaginalnih infekcija. Tako se javlja kod čak tri od četiri žene tijekom života, a kod većine njih i dva ili više puta. Gljivične infekcije nerijetko muče brojne žene, a nastaju zbog jednostavnih razloga – zbog oslabljenog imuniteta, loše prehrane, izloženosti velikom stresu, uzimanja antibiotika ili nošenja donjeg rublja načinjenog od umjetnih vlakana.

 

Naime, vagina prirodno sadrži uravnoteženu mješavinu gljivica i bakterija, no u slučaju poremećaja te ravnoteže može doći do pretjeranog razmnožavanje gljivica. Simptomi gljivične infekcije poprilično su neugodni, a najčešće se javlja osjećaj peckanja, svrbež, gusti bijeli iscjedak, a ponekad čak i bol te osjetljivost na području vagine.


Bakterijski vaginitis i trihomonijaza


U vagini su normalno prisutne i „dobre bakterije“ i „loše bakterije“ (anaerobne bakterije) s time da su dobre bakterije brojnije. Međutim, kada se anaerobne bakterije previše razmnože, one mogu poremetiti ravnotežu što uzrokuje bakterijski vaginitis. Kod ovog oblika vaginalne infekcije vrlo često znaju izostati simptomi, ili se pak javlja žućkasti iscjedak neugodnog mirisa, a tijekom spolnog odnosa se može javiti bol, dok se tijekom mokrenja osjeća neugodno peckanje.


Za razliku od gljivične infekcije i bakterijske vaginitisa, trihomonijaza je spolno prenosiva bolest, uzrokovana mikroskopskim, jednostaničnim parazitom koji se zove Trichomonas vaginalis. Ovaj organizam širi se tijekom spolnog odnosa sa zaraženom osobom, a obično inficira mokraćni sustav muškaraca, kod kojih često ne uzrokuje simptome, dok kod žena obično inficira vaginu. Tako se mogu javiti simptomi poput osjetljivosti cijelog područja genitalija i pjenastog iscjetka neugodnog mirisa. 


Što možete poduzeti kako bi smanjili rizik od vaginalnih infekcija?


Važno je redovito i svakodnevno održavati intimnu higijenu te upotrebljavati blaga sredstva za kupanje. Intimno području potrebno je nježno, ali temeljito isprati vodom te ga dobro posušiti prije odijevanja. 


Odjeća koju nosite također može imati veliku ulogu. Tako je najbolje nositi donje rublje isključivo od pamuka i prirodnih materijala, te izbjegavati umjetne sintetičke materijale. Vaginalnim infekcijama također mogu pridonijeti i uska odjeća te hulahopke. 


Na hranu koju konzumirate također valja obratiti pažnju. Najbolje je iz prehrane izbaciti hranu bogatu šećerom poput kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. Naime, gljivice se hrane šećerom pa konzumacija hrane bogate šećerom može otežati borbu protiv vaginalnih infekcija. Preporučljivo je i piti jogurt bogat živim kulturama, posebice ako uzimate antibiotike te izbjegavati hranu koja sadrži kvasac. U prehranu uvedite veće količine voća i povrća, posebice onog bogatog beta-karotenom.


Preporučljivo je piti čaj od ružmarina koji može poslužiti i kao sredstvo za intimnu njegu. Ulje čajevca ima jaka antigljivična svojstva kao i neven, dok su brusnice poznate po svom blagotvornom učinku na organizam u slučaju urinarnih, ali i gljivičnih infekcija. 


Upravo zbog toga vaginalne tablete i say sadrže aktivni sastojak, kompleks Cranberry-Active™, patentirani ekstrakt ploda cijele brusnice te hijaluronsku kiselinu. Borba protiv vaginalnih infekcija nikada nije bila lakša - bez dodatnog opterećivanja organizma, bazirane na standardiziranim prirodnim aktivnim medicinskim  sastojcima vaginalne tablete i say imaju brzo, klinički dokazano djelovanje već nakon prvog dana terapije. Djeluju tamo gdje problem nastaje, na vaginalne infekcije uzrokovane bakterijama i/ili gljivicama, uklanjaju nelagodu i sprječavaju ponavljanje infekcija. Ne uzrokujući nuspojave i say vaginalne tablete se mogu koristiti i kao prevencija tijekom cijele godine, a može ih se primjenjivati i za vrijeme trudnoće i dojenja.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

*********************

Pogledajte bonus video!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook