Predsjednik Stranke za BiH upozorava

Jerlagić: Komšić i Izetbegović moraju učiniti sve kako situacija u RS ne bi izmakla kontroli

Front07.05.15, 11:20h

Jerlagić: Komšić i Izetbegović moraju učiniti sve kako situacija u RS ne bi izmakla kontroli
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić smatra da pritisak na povratnike mora stati, a "aktuelna vlast umjesto podjele fotelja mora osigurati mir u zemlji“



U saopćenju za javnost, on najoštrije osuđuje hapšenje povratnika u Srebrenici, pogotovo način na koji je to izvedeno, a "koji je usmjeren prije svega na zaplašivanje povratnika“.



- Pozivam aktuelne vlasti, a prije svega Komšića i Izetbegovića da učine sve kako bi uspostavili mir u zemlji i vratili sigurnost među povratnike i sve stanovnike u manjem bh. entitetu. Ako se ozbiljno ne pozabave aktuelnim događajima u Podrinju, situacija može izmaći kontroli i narušiti mir i stabilnost u zemlji - smatra Jerlagić.



Navodi da se posljednji događaji u Zvorniku i Srebrenici moraju najozbiljnije razmotriti i "ne smiju se prepustiti neprijateljima Bosne i Hercegovine da uzimaju inicijativu dok se u Sarajevu dijele fotelje državnih kompanija“.



Jerlagić ocjenjuje da situacija nije nimalo bezazlena.



- Nadam se da odgovorna gospoda iz vlasti prati pisanja medija i pumpanje situacije i dovođenje bh. patriota u defanzivan medijski položaj uz nametanje krivnje. Sasvim je jasno da je događaj u Zvorniku najviše štete donio Bosni i Hercegovini, a oni koji je svakako ne vole koriste situaciju da postignu zaplašivanje povratnika - smatra Jerlagić.



Dodaje kako je svima jasno da je Srebrenica posebno osjetljivo mjesto i ovakve akcije samo dodatno komplikuju situaciju.



Stranka za BiH daje punu podršku načelniku općine Srebrenica Ćamilu Durakoviću i očekuje da konkretnu pomoć smirivanju tenzija daju predsjednici, prije svega SDA i DF-a, "koji bi odlaskom na teren i aktivnim djelovanjem u institucijama države mogli puno više učiniti nego što to sada čine“.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook