Utvrđuje se uzrok nesreće

Austrija: U sudaru vozova poginuo mašinovođa, više putnika povrijeđeno

Hronika06.05.15, 21:23h

Austrija: U sudaru vozova poginuo mašinovođa, više putnika povrijeđeno
U fronatlnom sudaru dva voza kod Graca poginuo je jedan od dvoje mašinovođa, a jedna žena prevezena je u bolnicu s povredama opasnim po život

 



Do frontalnog sudara dva voza kompanije "Steiermaerkische landesbahnen", koja se dogodila oko 10.20 sati na stanici Waldstein im Ubelbach, došlo je, kako je objasnio, na konferenciji za štampu, direktor "Steiermaerkische landesbhanen" Helmut Vitman, zato što jedan od mašinovođa nije poštovao signalizaciju na pruzi s jednim kolosekom.



On je potvrdio da je u nesreći izgubio život jedan 21-godišnji mašinovođa iz regiona, da je povrijeđeno više osoba, od kojih jedna 60-godišnja žena teže.



Nesreća se dogodila na 100 metara od jedne stanice u mjestu Waldstein, gdje se željeznički saobraćaj nastavlja na samo jednoj pruzi.



Mašinovođa, koji je izgubio život, prema Vitmanu, očigledno nije čekao na voz koji je dolazio iz suprotnog smjera, te je izašao iz stanice.



-Ukupno je, u oba voza, bilo deset osoba, prenijeli su iz Crvenog križa, čije jedinice hitne pomoći su odmah došle na lice mjesta da pomažu povrijeđenima.



Predsjednik pokrajine Štajerska Franc Voves izrazio je saučešće porodici poginulog i istakao da je sada potrebno da se utvrdi uzrok udesa, te da se iz toga izvuku pouke.



Razgovori unutar lokomotive se snimaju, tako da vlasti očekuju od analize potvrdu sumnji da je mlađi mašinovođa kriv za sudar vozova, prenosi Tanjug.



Inače, na dionici pruge, na kojoj se prevozi dnevno oko 800 putnika, prema Vitmanu, vozovi se susreću samo jednom do dva puta dnevno.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook