Ima otrov 1250 puta snažniji od cijanida

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu servirana u restoranu u Dubrovniku?

Hronika06.05.15, 19:40h

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu servirana u restoranu u Dubrovniku?
Jedna od najotrovnijih riba na svijetu, napuhača, ulovljena je jučer u Uvali Lapad kod Dubrovnika, javlja Dubrovački list

 

 

Kako je objasnio dr. Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, riječ je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida i njezina konzumacija završava paralizom i smrću. 

 

- Ribu je uhvatio nepoznati ribar, a jako sam se uznemirio kad sam vidio da je riba na fotografiji snimljena na pladnju u restoranu. Ne znam je li ona trebala biti servirana za jelo pa je ovako pukim slučajem izbjegnuta tragedija, rekao je Dulčić.

 

Po njegovom mišljenju, hitno se mora organizirati edukacija jer je riječ o pogubnoj vrsti, a u Jadranu su sve češće prijavljeni slučajevi ulova.

 

Srebrenopruga napuhača (lat. Lagocephalus sceleratus) poznata i pod nazivom riba fugu u posljednje dvije godine ulovljena u hrvatskom, ali i crnogorskom dijelu Jadrana.

 

Usprkos otrova meso napuhače je izrazito cijenjeno u Japanu gdje je jedna od najskupljih poslastica uopće poznata pod nazivom fugu. Spremaju ju samo posebno obučeni kuhari ali i pored toga u Japanu od trovanja ovom ribom godišnje umire oko 200 ljudi.

 

(Hrt.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook