PRVI ČOVJEK KOMPANIJE DEMANTUJE LIDERA HDZ-A

Stipe Prlić: Spasio sam Eronet od Čovićeve privatizacije! Zato danas poslujemo uspješno!

Biznis Klub06.05.15, 09:29h

Stipe Prlić: Spasio sam Eronet od Čovićeve privatizacije! Zato danas poslujemo uspješno!
Stipe Prlić, aktuelni predsjednik Uprave HT Eronet, u intervjuu koji je dao za portal Republikainfo.com, odgovara na otpužbe lidera HDZ-a Dragana Čovića koji tvrdi da ova kompanija katastrofalno posluje te da se nalazi u dubokim minusima, zbog kojih će neko morati odgovarati

 


Na nedavno održanom izbornom saboru HDZ-a BiH, a u svjetlu preuzimanja nadzora nad javnim poduzećima i imenovanja uprava i nadzornih odbora, ozbiljne optužbe pristigle su od predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, ujedno i člana Predsjedništva BiH i to o katastrofalnom poslovanju u tri javna poduzeća, JP Elektroprivreda HZ HB, Aluminij d.d. Mostar i HT d.d.


HDZ BiH je izborna pobjednica, te je opravdana i težnja ove stranke, a što su do sada činile sve stranke pobjednice, da poslovanje tzv. 'zlatnih koka', izvora novca iz javnih poduzeća, stave pod svoj nadzor.

 

Međutim, u aktualnoj 'novoplatformaškoj' koaliciji, HDZ-SDA-DF, već je očito da ne postoji konsenzus po ovim pitanjima jer DF jedina insistrira na inicijativi da se uprave u poduzećima koje uspješno posluju ne mijenjaju te da se prevaziđe dosadašnja praksa političkih imenovanja u javnim poduzećima.


Također, i sve aktualne uprave i nadzorni odbori, imenovani su od prošle Vlade Federacije. No, u nedostatku političkog dogovora 'novoplatformaške' vlasti oko raspodjele nadzora nad uspješnim javnim poduzećima, neuspjelog pokušaja anatemiziranja da se u Elektroprivredi HZ HB 'uklanjaju hrvatska obilježja' što se ispostavilo potpuno netočnim, pribjegava se i svojevrsnim "obećanjima" nasilnog uklanjanja aktualnih uprava te rušenju kredibiliteta menadžmenta s optužbama da se ista nalaze u katastrofalno lošem stanju.


No, nakon ovih i sličnih optužbi uslijedile su reakcije od strane 'prozvanih'. Iz iz Elektroprivrede i Aluminija već su reagirali na ovakve istupe, a slični odgovori pristižu i iz HT-a Mostar, točnije predsjednika Uprave, mr. sc. Stipe Prlića. I Prlić je na dužnost predsjednika Uprave imenovan zahvaljujući prvenstveno podršci SDP-a, ali i vlade u prošlom sazivu. Mandat mu je istekao početkom godine, te je ponovno imenovan za vršitelja dužnosti predsjednika uprave na šest mjeseci. Prlić se ponovno prijavio na natječaj, no male su šanse da u fotelji predsjednika Uprave i ostane, jer federalni ministar iz ovog resora dolazi iz HDZ-a BiH.


Razgovarala: Vera Soldo/republikainfo.com


Dr. Čović je izjavio kako je 'HT Mostar planski doveden u teško stanje i ogromne minuse, zbog čega će netko morati odgovarati'. S obzirom na ovu njegovu ozbiljnu optužbu na vaš račun, je li HT Mostar u teškom stanju kako se tvrdi?


Nažalost u današnje vrijeme svatko može izjaviti bilo što bez argumentiranih činjenica. Cilj je, naravno, obmanuti javnost i preusmjeriti njihovu pozornost sa stvarnih problema s kojima se kao dio vlasti moraju suočiti. Tako koriste pojedine medije kako bi HT Eronet etiketirali na način da javnost stekne dojam da je poslovanje loše. Vrlo je jednostavno dokazati da su ove insinuacije i optužbe lažne. Činjenice opovrgavaju ono što pojedini mediji koji se svrstavaju na stranu određenih političkih opcija, za svoje uske interese u posljednje vrijeme plasiraju, ne vodeći računa  kako time samo mogu nanositi štetu ugledu HT Eroneta na zaoštrenom telekomunikacijskom tržištu.

 

Uprava se bavi poslovanjem i ne namjerava reagirati na svakojake neistinite tvrdnje koje dolaze iz bilo kojih izvora


Poslovanje poduzeća redovito nadzire i revidira Ured za reviziju institucija u FBiH  te su  sva ocjenjena kao pozitivna, što govori samo za sebe. Stoga mi  nije jasno kojim izvorima i činjenicama pojedinci raspolažu i daju sebi za pravo iznositi ove neistine.


S obzirom da se radi o ozbiljnim optužbama, kako će reagirati Uprava HT-a Mostar na ovakve navode?


Uprava se bavi poslovanjem i ne namjerava reagirati na svakojake neistinite tvrdnje koje dolaze iz bilo kojih izvora.


HDZ BiH je novi koalicijski partner SDA i DF-a, stranaka koji čine novu Vladu Federacije i razumljivo je da želi smijeniti kadrove u javnim poduzećima koje je imenovala vlada u starom sazivu. Ipak, jesu li posrijedi točne informacije ili obmanjivanje javnosti kada se govori o "gubitcima" u javnim poduzećima koji su na, kako se ističe, "rubu uništenja"?


HT Eronet upošljava oko 1.500 djelatnika prema kojima su ispunjene sve obveze, ali i obveze prema dioničarima, dobavljačima i svim drugim poslovnim partnerima, poslujući sukladno svim zakonskim propisima od općinskih do onih na državnoj razini. U protekloj 2014. poslovnoj godini, unatoč svim otežavajućim okolnostima, kao što su gospodarska kriza i značajne regulatorne promjene, neto dobit J.P. HT d.d. Mostar je 8.278.183 KM što je za 12,6 %  više u odnosu na plan što je samo po sebi veliki uspjeh. Naše poslovanje je transparentno, svi podatci o poslovanju su javni i lako provjerljivi kako medijima tako i široj javnosti.
   

U svjetlu inicijativa za nova imenovanja nadzornih i upravnih odbora u ova tri javna poduzeća, iz HDZ-a BiH ističu da žele "dovesti ljude koji će spriječiti njihovo daljnje uništavanje i učiniti će sve za razvoj ovih kompanija". Je li se i koliko HT Eronet razvijao i ulagao u razvoj u posljednjih nekoliko godina ili stagnirate?


Neosporna je činjenica kako konstantno ulažemo u razvoj infrastrukture i usluga. Samo od početka 2015.godine uvedene su dvije značajne usluge koje jedino mogu potvrditi uspješnost poslovanja HT Eroneta.  Usluga HOME.TV PLAYER korisnicima HOME.TV-a omogućava gledanje TV kanale putem računala, laptopa, tableta i mobilnih uređaja, dok usluga Eronet Cluod centar poslovnim korisnicima HT Eroneta omogućava korištenje virtualnih poslužitelja smještenih u sigurnom Eronet data centru za sve potrebe koje poslovanje zahtijeva, a dio je ICT tehnologije koja je u ovome trenutku glavni trend u ICT svijetu.

 

Vrlo je jasno da se radi o javnom poduzeću u industriji koja samo može stvarati dobit, a vrlo je jasno kako neki žele biti u mogućnosti tu dobit raspoređivati na načine koji njima odgovaraju

 

Kakav je stav po ovom pitanju i suvlasnika iz THT-a dd Zagreb?


T-HT Zagreb je jedan od većinskih dioničara J.P.HT d.d. Mostar te kao takav ima značajna upravljačka prava. Za njihove  komentare i stavove bi se trebalo obratiti njima.


Zbog isteka vašeg mandata na mjestu predsjednika Uprave HT-a, HDZ BiH kao članica koalicije, a koja ima i svog ministra iz navedenog resora, razumljivo je da će dati podršku u imenovanju i novog predsjednika i članove Uprave i NO-a. Jeste li se ipak kandidirali za mjesto predsjednika Uprave HT Mostar?


Naravno da jesam, jer vjerujem u budućnost HT Eroneta. U ovom sam sektoru od samih početaka i svjedočio sam velikim promjenama jer je telekomunikacijsko tržište jako ubrzano. Također se nadam kako će povjerenstvo za izbor predsjednika Uprave J.P.HT d.d. Mostar, prijave razmatrati prema kvaliteti programa koji su kandidati bili dužni dostaviti, a ne prema političkoj pripadnosti te tako omogućiti izbor najkvalitetnijeg kandidata.


Godinama su se iz te stranke protivili vašem imenovanju, a godinama ste i vodili jedan sudski spor, tvrdeći da predsjednik "Čović želi oteti Eronet"? Zašto?


Ove tvrdnje počivaju na činjenici da nikad nisam nikome pogodovao vezano za poslovanje HT Eroneta. Na čelu sam kompanije već dulje vrijeme i jasno je da smo svi skupa svjedočili njezinom rastu i razvoju. Od jedne, za današnje prilike, male ideje rodila se respektabilna kompanija koja je danas jedan od tri dominantna operatera u Bosni i Hercegovini. Tuđi interesi i namjere kad se radi o HT Eronetu kao jednom veoma profitabilnom poduzeću, mislim da ni ne treba komentirati. Vrlo je jasno da se radi o javnom poduzeću u industriji koja samo može stvarati dobit, a vrlo je jasno kako neki žele biti u mogućnosti tu dobit raspoređivati na načine koji njima odgovaraju.

 

Jedina privatizacija koja je poništena u Bosni i Hercegovini je privatizacija Eroneta koju je proveo g. Čović kao tadašnji predsjednik NO HPT-a Mostar. Poništenjem te privatizacije, spašen je cjelokupni telekom sektor...


Nadam se da ljudi ne pate od kolektivne amnezije i da znaju prepoznati što je tko od nas radio i uradio na svojim pozicijama. Jedina privatizacija koja je poništena u Bosni i Hercegovini je privatizacija Eroneta koju je proveo g. Čović kao tadašnji predsjednik NO HPT-a Mostar. Poništenjem te privatizacije, spašen je cjelokupni telekom sektor u Bosni i Hercegovini.


Molim odgovorite i na još jedno, često postavljano pitanje. Zašto HT Mostar sponzorira SFF, a ne i Filmski festival u Mostaru, protiv čega se javno i oštro usprotivio i njegov utemeljitelj i glumac Slaven Knezović?


HT Eronet je široko prepoznat po istaknutom stupnju društvene odgovornosti. Sponzori smo svih važnijih manifestacija i projekata, za koje izdvajamo značajna sredstva, čime na najbolji način korisnicima uzvraćamo zahvalnost za povjerenje koje nam pružaju. Mi korisnike ne dijelimo po nacionalnosti niti imamo takve statistike. Pratimo prihode i korisnike prema tržištima. Za nas je domaće tržište ono gdje pružamo fiksne i mobilne usluge, a novo je ono gdje pružamo samo mobilne.


Po tom kriteriju na domaćem ostvarujemo 64% prihoda, a isto toliko imamo i post-paid korisnika tj korisnika koji plaćaju pretplatu. Na tom tržištu smo uložili 53% našeg budžeta za sponzorstva. Ako bi uključili i fiksne usluge kao i usluge pre-paida, možemo se pohvaliti da jednako tretiramo sve naše korisnike i da istom mjerom vraćamo lokalnoj zajednici.

 

Mi korisnike ne dijelimo po nacionalnosti niti imamo takve statistike


Na javni prosvjed utemeljitelja Filmskog festivala u Mostaru smo se 21. kolovoza 2014. godine i javno oglasili te demantirali njegove navode. HT Eronet je ovaj festival godinama podržavao nadajući se kako će isti biti organiziran na višoj razini, odnosno razini koju grad Mostar i zaslužuje. Iako smo redovito uplaćivali sponzorska sredstva prema ugovorima, organizator jednako tako redovno nije ispunjavao ugovorne obveze, pa ni one minimalne. Stoga smo bili prinuđeni prestati podržavati ovaj projekt.

   
Protiv vas se vodi sudski proces u kojem ste optuženi da ste oštetili HT Mostar. Na kojoj je razini sada vaš predmet?


Ne vodi se sudski proces već su u pitanju istražne radnje i one  su u tijeku. Mogu samo kazati da nikad nisam imao ikakve primisli a kamoli učinio nešto što bi moglo oštetiti HT Mostar.


S obzirom da tenzije oko smjene starih i imenovanja novih kadrova u javnim  poduzećima, svojevrsnim "zlatnim kokama", pričinjava li isto i poteškoće u poslovanju poduzeća?


Naravno da pričinjava. Ponovit ću da tomu posebno pogoduju određeni pojedinci ali i mediji koji koriste sve načine da potkopaju, odnosno ospore uspjeh, što apsolutno ne pridonosi boljoj poslovnoj klimi u okruženju. Jesu li oni pod kontrolom određenih političkih elita ili je to 'slobodno novinarstvo', mislim da svaki čitatelj može sam zaključiti.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook