SAMO KAD IH ČUJETE

Mislite da su naše psovke previše proste? Psovke starih Rimljana i Grka bile su smrtonosne

Hronika05.05.15, 20:26h

Mislite da su naše psovke previše proste? Psovke starih Rimljana i Grka bile su smrtonosne
Rimski i grčki vojnici su voljeli da se šale, a to potvrđuju i sarkastični natpisi koje su urezivali na metke. Oni su mislili da je duhovito vrijeđati protivnike tako što bi ih ismijevali svojim natpisima.

Davnih dana, kada su praćke bile popularno oružje, Grci i Rimljani su pravili municiju u obliku lopte za američki fudbal. Ovaj elipsasti oblik omogućavao im je da municija bolje klizi ili pak da bolje naciljaju metu. Ipak, to im nije bilo dovoljno. Oni su grijali municiju, a ponekad su i rezbarili razne slike i natpise na njima. 

 

Ipak, "najsmrtonosniji" su bili meci sa sarkazmom. Arheolozi su našli različite primkerke metaka sa uvredljivim porukama. Na primjer, za stare Grke i Rimljane, uvrede su bile "Za Pompejinu zadnjicu", "Evo ti ga na", "Neka ti se dobro smjesti", "Voće za dezert", "Ovaj orah nije lako slomiti" i "Evo šljive za tebe".

 

Iako za današnje vrijeme ove psovke nisu uopšte tako uvredljive, one su obilježile ovo razdoblje istorije, a Džon Mekoul je 1864. objavio zbirku ovih izgraviranih metaka.

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook