PREDSJEDNIŠTVO SDP-a

Nedopustiva je činjenica da Parlament FBiH za godinu nije usvojio niti jedan zakon!

Front05.05.15, 17:24h

Nedopustiva je činjenica da Parlament FBiH za godinu nije usvojio niti jedan zakon!
Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na kojoj je donesena Odluka o raspisivanju izbora u općinskim/gradskim i kantonalnim/regionalnim organizacijama SDP-a. Prvi puta u našoj zemlji, kada su u pitanju politički subjekti, izbori će biti održani po principu jedan član jedan glas, prenosi novinska agencija Patria.

Ovim sistemom SDP visoko podiže demokratsku ljestvicu u Bosni i Hercegovini i očekuje i od ostalih političkih subjekata da krenu istim putem.

 

Članovi Predsjedništva SDP BiH su informisani o održavanju konstituirajuće sjednice Centralne izborne komisije SDP BiH, donešenim odlukama i dinamikom predizbornog unutarstranačkog procesa.

 

Također, na današnjoj sjednici usvojena su i Pravila o predsjedničkim debatama za lokalne izbore u SDP BiH čiji je isključivi cilj da svim kandidatima pruži jednak tretman u kampanji i promociji.

 

S obzirom na trenutno stanje u zemlji, Predsjedništvo SDP-a poziva Vijeće ministara BiH da hitno i bez odlaganja izađe u javnost sa konkretnim planom reformi na koje smo se obavezali, između ostalog i izjavom Predsjedništva BiH o evropskom putu usvojenom u oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

 

Predsjedništvo SDP-a izražava zabrinutost zbog izvjesne blokade u radu izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, odnosno Vlade i Parlamenta FBiH imajući u vidu da su od konstituisanja vlasti do danas održane samo dvije sjednice vlade i niti jedna sjednica Parlamenta FBiH što je u potpunosti neprihvatljivo.

 

Nedopustiva je i činjenica da će u junu mjesecu biti tačno godinu dana kako Parlament Federacije nije usvojio niti jedan zakon, iako je preko stotinu bilo upućeno u parlamentarnu proceduru. Krajnje je vrijeme da se parlamentarna većina uozbilji i prestane sa evidentnim blokadama izvršnih, a posebno zakonodavnih organa u našoj zemlji, saopćeno je iz SDP-a

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh).            


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook