Poglavar spriječen da uđe u sjedište IVZ-a

Blokada se nastavlja: Reis Islamske zajednice u Makedoniji traži pomoć policije

Hronika05.05.15, 14:40h

Blokada se nastavlja: Reis Islamske zajednice u Makedoniji traži pomoć policije
Reis Redžepi i muftija Šabani imali su konfrontacije i ranije, a prije deset dana otvoreno su se sukobili na skupu organiziranom u povodu denacionalizacije i povrata imovine IVZ-a u glavnom gradu Makedonije

 

Reis Sulejman Redžepi, poglavar makedonske Islamske zajednice (IVZ), sazvao je sastanak dvanaest muftija, nakon što su skopski muftija Ibrahim Šabani i sekretar Islamske zajednice Afrim Tahiri preuzeli glavni ured IVZ-a sa sjedištem u Skoplju, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

 

Redžepi je pozvao institucije države da djeluju i rade na očuvanju IVZ-a, i dodao da su postupci skopskog muftije politički motivirani.

 

- Dobio sam informaciju da je Ured glavnog tužioca donio odluku i ona se treba provesti. Dajem priliku institucijama države i organima reda i mira da djeluju u službi pravde - izjavio je reis Redžepi, pozivajući policiju da mu pomogne da se vrati u svoj ured u sjedištu IVZ-a.

 

Nakon što je spriječen da uđe u sjedište IVZ-a u centru Skoplja, Redžepi se sastao sa muftijama u selu Kondovo.

 

Reis Redžepi i muftija Šabani imali su konfrontacije i ranije, a prije deset dana otvoreno su se sukobili na skupu organiziranom u povodu denacionalizacije i povrata imovine IVZ-a u glavnom gradu Makedonije. Šabani je rekao da ga je reis Redžepi tom prilikom verbalno napao i zatražio je od njega da se javno izvini što je Redžepi odbio.

 

Redžepi je Šabanija uklonio sa pozicije skopskog muftije, dok s druge strane Šabani i njegove pristalice odbijaju da priznaju Redžepija kao poglavara Islamske zajednice.

 

Šabani je imenovaoTahirija za novog šefa IVZ-a, također je imenovao privremenu skupštinu koja će voditi IVZ i najavio da će provesti reviziju Redžepijevog upravljanja finansijama te institucije koja pored islamskih svetih mjesta i edukacijskih centara pod svojim okriljem ima i vrijedne nekretnine širom Makedonije.

 

Haki Aguši, predsjednik skupštine IVZ-a, koji podržava Redžepija, rekao je da se ovaj sukob mora riješiti na miran način, i bez pribjegavanja nasilju.

 

Šabanijeve pristalice lako su savladale službu osiguranja u sjedištu IVZ-a, a osiguranje je navodno ispalilo i jedan metak u zrak i koristili su pištolj za omamljivanje, ali nisu bili u mogućnosti spriječiti grupu od pedesetak ljudi da uđe u prostorije Islamske zajednice u Skoplju.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook