Nakon dojave o mogućim novim napadima

Tempirana bomba: U BiH stigli strani agenti u potrazi za 3000 'terorista-spavača'

Hronika05.05.15, 08:22h

Tempirana bomba: U BiH stigli strani agenti u potrazi za 3000 'terorista-spavača'
Sve sigurnosne i policijske službe u Bosni i Hercegovini podigle su stupanj pripravnosti na najvišu razinu, a u našu zemlju stigli su i svakodnevno stižu iskusni inozemni obavještajci specijalizirani za borbu protiv terorizma - piše Dnevni list

 

Izvor: Dnevni list

 

Nakon što je Nerdin Ibrić upao u Policijsku postaju u Zvorniku i ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca, BiH je u inozemnim obavještajnim službama označena kao jedno od žarišta terorizma i zemlja iz koje se požar terorizma može proširiti na cijelu Europu.


Spremaju novi napad


Kako doznajemo, u BiH su došli američki, britanski, njemački, francuski i ruski obavještajci specijalizirani isključivo za borbu protiv terorizma i traganje za teroristima-spavačima, ali i agenti iz susjednih zemalja Hrvatske i Srbije.


Naši izvori kažu da neki od inozemnih agenata na službenom zadatku u BiH aktivno surađuju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) i njenim ravnateljem Almirom Džuvom i ta suradnja se praktički iz dana u dan širi. Razlog je jasan – ne postoji država u svijetu koja sama može dobiti borbu protiv terorizma.


Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić preksinoć je javno priopćio da je “preko jedne partnerske službe” stigla dojava o mogućim novim terorističkim napadima u BiH.
Prema mišljenju stručnjaka za borbu protiv terorizma, za očekivati je napade ne samo u BiH, nego na cijelom Balkanu, pa svaku dojavu treba uzeti zaozbiljno.

 

Oni ističu da to što u brzojavima koje OSA dostavlja nadležnim sigurnosnim i policijskim tijelima ne stoje detalji o mjestu i vremenu terorističke akcije, ne može se uzimati kao ‘izgovor za nečinjenje’ jer je i pored saznanja do kojih dođu obavještajci teško, zapravo nemoguće, predvidjeti akcije terorista. O tome svjedoče i teroristički napadi u SAD-u, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj i drugim zapadnim zemljama čije su obavještajne službe u svakom smislu daleko moćnije od OSA-e.


Problem BiH je što je njezin sigurnosno-policijski sustav neuvezan, a krivci su političari. S druge strane, ogroman problem priređuje i ogromno nepovjerenje između entitetskih policija i njihov odnos prema državnim sigurnosnim i policijskim agencijama. Evo i konkretnog dokaza – nakon što je preksinoć ministar Mektić priopćio da postoje dojave o novim napadima, jučer mu je predsjednik RS-a Milorad Dodik odgovorio tvrdnjom da policija Republike Srpske o tome nije obaviještena. Radi se o Dodikovom svjesnom zaobilaženju istine – MUP RS-a dobio je navrijeme ovu povjerljivu informaciju.


BiH su inozemne obavještajne službe na svojim kartama ponovo zaokružile nakon što je Nerdin Ibrić upao u Policijsku postaju u Zvorniku i ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca. Ibrića je za svoje interese i ciljeve iskoristio vehabijski pokret u BiH, a Tužiteljstvo BiH je priopćilo da su Kasim Mehidić i Avdulah Hasanović osumnjičeni za vrbovanje tog 24-godišnjaka. Njima je određen jednomjesečni pritvor.


Novčane transakcije


Teroristički napad u Zvorniku vehabijski pokret ne prestaje prikazivati kao osvetu Ibrića zato što su mu oca 1992. godine strijeljali pripadnici Vojske Republike Srpske i preko svojih portala na sve načine nastoji dokazati da se ne radi o terorizmu. U svojim manipulacijama idu tako daleko da su objavili “Nerdinova pisma iz dženneta” (raja) u kojima se objašnjava zašto je ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca. Međutim, bh. istražitelji već su prikupili brojne dokaze i informacije da se radi o klasičnom terorističkom činu.


Istraga koju vode bh. istražitelji još je u tijeku i neće biti brzo završena. Inozemni agenti koji su došli u BiH također prikupljaju informacije koje će im osigurati da dođu do ključnih osoba umiješanih u teroristički napad u Zvorniku, ali još važnije – do svih podatka o potencijalnim teroristima, takozvanim spavačima u BiH koji samo čekaju naloge i naredbe da krenu u akciju. Almir Džuvo, ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH javno je priopćio da ta služba raspolaže podacima i imenima 3000 terorista-spavača u BiH.


Naši izvori kažu da se obavještajne službe drugih država bave i prisluškivanjem i praćenjem veza vehabija iz BiH u inozemstvu, njihovim kretanjem i posebno novčanim transakcijama unutar vehabijskog pokreta u BiH i inozemstvu. Upućeni kažu da se radi o milijunima eura i dolara.


Posebno se prate kretanja i veze bh. državljana, pripadnika vehabijskog pokreta koji su u inozemstvu, i onih koji su bili na ratištima u Siriji i Iraku i koji su se vratili u BiH. Prošle godine, 25. lipnja, stupili su na snagu zakonski popisi kojima se zabranjuje i sankcionira sudjelovanje bh. državljana na stranim ratištima. Novi propisi dobili su visoke ocjene i od međunarodne zajednice, ali je otvoreno pitanje mogu li se primjenjivati. Naime, za provođenje novog zakona potrebni su čvrsti dokazi jer se nijedna osoba koja nosi bradu i na sebi ima vehabijsku odjeću ne može osumnjičiti i osuditi za terorizam niti se može osuditi netko tko preko Beča putuje u Sirije, a da ne postoje čvrsti dokazi o tome što je tamo radio.


Prema nekim neslužbenim podacima, oko 40 bh. državljana se nakon ratovanja u Siriji vratilo u BiH i navodno nikome od njih nije oduzeta ni putovnica BiH na što nadležna tijela imaju zakonsko pravo. Nije baš lako povjerovati da je razlog što bh. ratnici iz Sirije slobodno hodaju namjera istražitelja da njihovim tajnim praćenjem dođu do novih saznanja o njima.
Ono što je nakon terorističkog napada na Policijsku postaju u Zvorniku vidljivo golim okom, barem u Sarajevu, jest da na ulicama gotovo više nema vehabija. Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da je to očekivana reakcija – dogovorom i po naredbi povukli su se u kuće i stanove, ali na izvjesno, kratko vrijeme.


Uloga Dževada Gološa iz Mostara


Među onima koji vrbuju bh. državljane BiH za odlazak na ratište u Siriji i organiziraju im prebacivanje u tu zemlju, već dvije godine spominje se Dževad Gološ iz Mostara. On je u Damsku završio Islamski fakultet, nakon stjecanja diplome vratio se u BiH i u Mostaru osnovao zakladu “Daru-l- Kur’an” (Kuća Kurana). Nakon toga jedno vrijeme ponovno je boravio u Siriji gdje je bio pripadnik jedinice “Ahraur Šam“ koja je u sastavu Islamske fronte. Po ponovnom povratku u Mostar, on organizira odlazak bh. državljana u Siriju i njihovo pristupanje toj jedinici.

 

Zanimljivo je da je Gološ 2013. godine bio domaćin u BiH imamu Muhammadu Radžinu Kurejmu koji je napustio Damask i navodno iz Katara vuče mnoge konce u Siriji. Jedno krilo u vehabijskom pokretu u BiH optužuje Gološa da radi protiv vehabija, a drugo ga veliča. U kolovozu 2013. godine, na izričit zahtjev reisa Huseina Kavazovića da se Gološevoj zakladi zabrani rad , Federalno ministarstvo pravosuđa izbrisalo je “Dar-l-Kur’an” iz Mostara iz registra.

 

U svom zahtjevu, reis Kavazović je naveo da ta zaklada ne ispunjava zakonom propisane uvjete za postojanje i rad i da u potpunosti krši Zakon o slobodi vjere. Kako doznajemo, i pored službene zabrane, Gološeva zaklada nastavila je raditi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook