Video/ NEONACIST KOJI JE DOZNAO DA JE USTVARI JEVREJ

Kad te susretne vlastita prošlost: Kako se život osnivača zloglasne 'Mađarske garde' promijenio preko noći

Nedjeljni magazin04.05.15, 19:35h

Kad te susretne vlastita prošlost: Kako se život osnivača zloglasne 'Mađarske garde' promijenio preko noći
Istaknuti ultradesničarski političar i mađarski član Europskog parlamenta za sva zla optuživao je Rome i Židove, dok prije tri godine nije otkrio da njegova baka na ruci skriva logoraški broj iz Auschwitza - piše Jutarnji.hr

 

Mađarski ultradesničarski političar i član Europskog parlamenta Csanad Szegedi kao zamjenik vođe radikalne nacionalističke stranke Jobbik suosnovao je zloglasnu 'Mađarsku gardu' - paravojnu jedinicu koja je u uniformama marširala kroz naselja Roma i zastrašivala tamošnje stanovnike, dok nije zabranjena 2009. godine.

 

Kao što obično i rade nacionalistički političari diljem svijeta, za sva zla u svojem društvu optuživao je one "druge", u ovom slučaju Židove i Rome.

 

No, prije tri godine doznao je da je i on sam - Židov. Naime, otkrio je da je njegova baka nosila majice s dugim rukavima kako bi prikrila broj iz nacističkog koncentracijskog logora koji je bio tetoviran na njenoj ruci. To je bio šok za Szegedija, srušio mu se cijeli svijet, čak je zapalio i primjerke vlastite autobiografije koju je nazvao 'Vjerujem u uskrsnuće mađarske nacije'.

 

Iz stranke je izašao nakon nekoliko mjeseci oklijevanja. Čak ga je i stranački vođa Gabor Vona mislio zadržati kao "pitomog Židova" što bi mu dobro došlo da odvrati optužbe za antisemitizam. No, Szegedi je raskrstio sa svojim političkim djelovanjem i postao je ortodoksni Židov te posjetio Izrael i koncentracijski logor Auschwitz koji je preživjela njegova baka.

 

Danas se bavi nekretninama koje iznajmljuje po Budimpešti i kaže da je taj grad ustvari odlično mjesto za Židove. Ima košer restorana, sinagoga i židovskih trgovina. Možda će vas čudno gledati ako nosite tradicionalnu židovsku kapicu na glavi, ispričao je Szegedi za BBC, ali vas neće pljuvati ili vam fizički prijetiti kao što bi vam se to moglo dogoditi u Francuskoj ili Belgiji.

 

Szegedi je i dalje patriot, kaže da Mađari nisu antisemiti, iako prizanje da u društvu postoji takav diskurs. O zabludama anitsemitizma otvoreno priča, čak gostuje po školama gdje djeci govori o svojem iskustvu.

 

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook