Sastanak članova Vlade i predstavnika MMF-a

Hoće li se nagomilane finansijske obaveze rješavati povećanjem stope PDV-a?

Hronika04.05.15, 18:22h

Hoće li se nagomilane finansijske obaveze rješavati povećanjem stope PDV-a?
Nakon današnjeg sastanka federalnog premijera Fadila Novalića i pojedinih članova Vlade s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Novalić je novinarima rekao da je to bio sastanak u okviru tehničke posjete MMF-a prije ljetnih pregovora o novom stand-by aranžmanu

 

Po premijerovim riječima sugovornici su se složili da prvo treba "fiksirati" stvari o kojima će biti riječ.

 

Što se tiče novog zakona o radu, on je spomenut na današnjem sastanku, nije akcentiran, ali rečeno je da Federaciji treba fleksibilnije radnopravno zakonodavstvo - kazao je premijer novinarima.

 

„Iz oblasti aktivnih politika zapošljavanja, govorili smo o mogućim aktivnim pristupima u rješavanju našeg ekonomskog rasta, za šta su više nadležni Svjetska banka i Evropska unija. Mi smo poručili predstavnicima MMF-a da ćemo s vladama u BiH djelovati kao jedan tim“, premijerove su riječi.

 

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević, jedna od učesnica današnjeg sastanka s predstavnicima MMF-a, novinarima je prenijela vlastiti utisak da će MMF sarađivati i biti podrška koja je Federaciji neophodna.

 

Reforme su nužne, kazala je ministrica, a na novinarsko pitanje da li se razmišlja da rješavanje nagomilanih finansijskih obaveza bude eventualno riješeno povećanjem stope PDV-a, odgovorila je da ona nije ni za kakve ishitrene mjere koje ne mogu dati rezultate.

 

„Povećanje PDV-a, pogotovo jedinstvene stope, to je veoma složena priča“, riječi su ministrice Milićević.

 

(federalna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook