Lider radikalno desničarske Partije sloboda

Wilders želi u Holandiji organizirati izložbu antiislamskih karikatura

Hronika04.05.15, 15:33h

Wilders želi u Holandiji organizirati izložbu antiislamskih karikatura
Predsjednik holandske radikalne partije PVV pozvao organizatore sinoćnjeg takmičenja karikatura u Dallasu da prikupljena djela prikažu na izložbi u Holandiji

 

Lider radikalno desničarske holandske Partije sloboda (PVV) Geert Wilders pozvao je rukovodstvo Inicijative za zaštitu američkih sloboda (American Freedom Defense Initiative) da u Holandiji održi izložbu djela koja su prikupljena tokom nedavnog takmičenja antiislamskih karikatura, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Iz PVV je saopćeno da je Wilders poziv za održavanje izložbe u Holandiji uputio tokom obraćanja na manifestaciji pomenutog takmičenja u SAD-u.

 

“Mogu vam pomoći da ove fotografije izložimo u zgradi holandskog parlamenta”, kazao je Wilders.

 

Podsjetimo da su dvije osobe ubijene u oružanom napadu koji se sinoć desio ispred salona u Dallasu u kojoj je održano takmičenje antiislamskih karikatura.

 

Holandski mediji su objavili da se napad desio nakon što je Wilders održao govor i napustio salon.

 

Wilders je naknadno kazao da je to bio napad na slobodu mišljenja.On je za holandsku televiziju NOS kazao da će nastaviti svoju političku borbu linijom koju je i do sada zastupao.

 

Uporedo s tim, holandski premijer Mark Rutte i predsjednik parlamenta Anouchka van Miltenburg su osudili sinoćnji napad i izrazili zadovoljstvo činjenicom da Wilders nije povrijeđen u napadu.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook