U Galeriji Java od 8. maja

Izložba slika 'Zagrljaji II' crnogorske umjetnice Dijane Lazović

Kultura04.05.15, 11:51h

Izložba slika 'Zagrljaji II' crnogorske umjetnice Dijane Lazović
Galerija JAVA vas poziva na otvaranje izložbe slika 'Zagrljaji II' crnogorske umjetnice Dijane Lazović, koje će se desiti u petak, 08. maja, u 19:00 sati

 

 

Dijana Lazović je rođena u Cetinju 1984. godine. Akademiju likovnih umjetnosti je završila u Milanu u klasi profesora Italo Bresan, nakon čega upisuje specijalizaciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu, Odsjek slikarstvo 2011/2012. godine.

 

U središtu Dijaninog stvaralaštva je ljudsko biće, najčešće više njih, zagrljenih, isprepletanih u formu mekane, tople opne kao sigurnog utočišta. Ova bića, rađena ekspresivnim i neposrednim potezima, izražavaju različite i međusobno suprotne emocije: strah, nadanje, nježnost, smjelost, čežnju, ljubav, bol, radost... To bogatstvo raznolikih emocija na Dijaninim slikama stoji u međusobnom prijateljstvu.


Posebnu pažnju privlači Dijanin kolorit. Pored toplih valera narandžaste i oker, ekscentrične crvene i nježne plave, tu je dominantna crna koja djeluje nadmoćno i neprikosnoveno. Na prvo posmatranje ćete je možda doživjeti kao boju straha i nelagodnosti, ali iz razgovora sa Dijanom, saznajem da je ta crna boja kojom iskazuje snažnu pokretačku energiju i snagu, naspram čije tajnovite tame svjetlost na njenim slikama ima jos veću snagu i vedrinu.


Onda kada smjelo zaronimo do tamne strane svog bića i uspijemo da prigrlimo i sprijateljimo se sa onim na šta tamo naiđemo, dobijemo neizrecivu snagu, pa tako i Dijanini likovi, iz slike u sliku, postaju sve samouvjereniji i spremniji da izađu iz tople i sigurne čahure i dozvole svjetlosti da ih vodi bezgraničnim umjetničkim i životnim prostranstvima.

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook