Video / Nova pucnjava u SAD-u

Naoružani napadači ubijeni tokom izložbe karikatura poslanika Muhameda

Hronika04.05.15, 09:04h

Naoružani napadači ubijeni tokom izložbe karikatura poslanika Muhameda
Policija američke savezne države Teksas ubila je dva napadača, koja su otvorila vatru na parkiralištu u gradu Dallasu, nedaleko od centra u kojem se održavala izložba karikatura poslanika Muhameda u organizaciji antiislamske grupacije

 


Oružani incident desio se na parkiralištu centra Curtis Culwell u naselju Garland u sjeveroistočnom dijelu Dallasa, prenosi Srna.


Među govornicima na izložbi bio je i holandski političar krajnje desnice Geert Wilders.


Policija je saopštila da još nije utvrđen identitet napadača ili da li su povezani sa kritičarima izložbe, koji su je nazvali antiislamskom, prenosi Oslobođenje.


Izložbu je organizovala Pamela Geler, koja je predsjednica organizacije Inicijativa za odbranu američke slobode (AFDI). Organizacija, na čijem je ona čelu, finansirala je antiislamske reklame postavljene na mreže gradskog saobraćaja širom SAD-a.


Organizatori su saopštili da je izložba otvorena radi unapređenja slobode govora.


Na izložbi je ponuđena novčana nagrada u iznosu od 10.000 dolara za najbolju karikaturu poslanika Muhameda, te iznos od 2.500 dolara za najbolji rad po izboru posjetilaca.


Analitičari su incident odmah povezali sa sličnim napadima u Parizu i Kopenhagenu, gdje su mete bili satirični magazin Charlie Hebdo i kafić u kojem je održavana diskusija o slobodi govora. 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook