MEĐUNARODNI SKUP U BAKUU

Zlatko Lagumdžija na Trećem globalnom forumu 'Građenje povjerenja u nastajanju novog svjetskog poretka'

Front03.05.15, 19:29h

Zlatko Lagumdžija na Trećem globalnom forumu 'Građenje povjerenja u nastajanju novog svjetskog poretka'
Pored niza bilateralnih susreta, te učešća u radu Foruma, Lagumdžija je, kao član Madridskog kluba, udruženja koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz preko 100 država svijeta, bio jedan od uvodničara na panelu posvećenom procesu pomirenja u postkonfliktnim državama

 

Zlatko Lagumdžija, kao član Madridskog Kluba i Svjetske Akademije Nauka i Umjetnosti, učestvovao je na trodnevnom Trećem globalnom forumu Baku, uz zvaničnike iz 60 zemalja svijeta, među kojima i preko 40 aktuelnih i bivših šefova država i vlada.


Forum je organizovala fondacija Nizami Ganjavi International Center, Baku, Azerbejdžan. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, zajedno sa kopredsjedavajućima Nizami Ganjavi fondacije, predsjednicom Madridskog Kluba Viarom Vike Freiberga i Ismailom Serageldinom, direktorom Aleksandrijske biblioteke, otvorio je ovogodišnji Forum pod nazivom „Građenje povjerenja u nastajanju novog svjetskog poretka“.

 

Pored niza bilateralnih susreta, te učešća u radu Foruma, Lagumdžija je, kao član Madridskog kluba, udruženja koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz preko 100 država svijeta, bio jedan od uvodničara na panelu posvećenom procesu pomirenja u postkonfliktnim državama zajedno sa Hamidom Karzaiem, bivšim predsjednikom Afganistana, Andresom Pastranom, bivšim predsjednikom Kolumbije, Amineom Gemayelom, bivšim predsjednikom Libana, Ivom Josipovićem, bivšim predsjednikom Hrvatske i Bertiem Ahernom, bivšim premijerom Irske.

 

lagumdzija-baku-3


Učestvujući u panelu o pomirenju, Zlatko Lagumdžija je izložio cjeloviti model po kojem je moguće voditi proces pomirenja. Model počiva na četiri ključna stuba: pravdi, institucijama koje obezbjeđuju stabilnost i vladavinu prava, ekonomskom razvoju i obrazovanju. Ovo pokazuju ne samo bosanskohercegovačko iskustvo nego i iskustva širom svijeta, ali neophodni temelj i osnova za navedena četiri „potporna stuba“ je adekvatna  politička volja i liderstvo ključnih aktera društva. Čitav taj proces se odvija u okruženju koje s jedne strane, predstavljaju snage društva zajedničkih vrijednosti u konfrontaciji sa snagama podjele i nasilnog eksteremizma sa druge strane.


Tokom rada Foruma Lagudmžija je upoznao svoje sugovornike sa stanjem i perspektivama Bosne i Hercegovine i regiona na euroatlanskom putu, kao i izazovima pred kojim se nalaze ključni domaći i međunarodni akteri.

 

Na Forumu je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i Nizami Ganjavi International Center Fondacije, Baku,  o budućoj saradnji, navodi se u saopštenju Fondacija Društva Zajedničkih Vrijednosti Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook