VIDEO/ Naučnici ne znaju dati objašnjenje

Mračna tajna izgubljenog jezera: Svake godine u isto vrijeme otvara se rupa koja usiše svu vodu...

Hronika03.05.15, 13:45h

Mračna tajna izgubljenog jezera: Svake godine u isto vrijeme otvara se rupa koja usiše svu vodu...
Ta je rupa tu oduvijek. Moguće da ispod zemlje, osim tih kanala, postoji i neki spremnik, gdje se voda onda zadržava, rekla je Jude McHugh

 

"Izgubljeno jezero", tako nazivaju jezero u Oregonu koje svake zime nestane, odnosno izlije se "odvod", no naučnici još ne znaju kako dolazi do te pojave niti kamo voda odlazi. Odvod, odnosno rupa u zemlji promjera tri metra, sustavno se istražuje, no istraživanja koja se provode još nisu donijela objašnjenje kako, odnosno kamo, nestaju tolike količine slatke vode.

 

Pretpostavlja se da su ispod površine zemlje tuneli vulkanskog porijekla, kojima je nekad prolazila lava, što bi onda, u slučaju da je ta pretpostavka tačna, objasnilo kamo nestaje voda iz jezera. No, pretpostavka još nije dokazana, a ostaje otvoreno i pitanje kamo u konačnici sva ta voda završava.

 

"Ta je rupa tu oduvijek. Moguće da ispod zemlje, osim tih kanala, postoji i neki spremnik, gdje se voda onda zadržava. Godinama pokušavamo zaustaviti istjecanje vode iz jezera, ali bezuspješno. No, ako na neki način i uspijemo u tome, moguće je da bi to pogoršalo stvar jer bi ta voda onda mogla poplaviti okolne ceste", rekla je Jude McHugh, kako prenosi Daily Mail, glasnogovornica organizacije koja nadzire područje poznato kao Willamette National Forest.

 

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook