FOTO/ U Stocu prvi srednjovjekovni sajam u BiH

Povratak u Srednji vijek: Bosanski vitezovi osvanuli na Bregavi, podučavali mačevanje i pokazali sprave za mučenje

Kultura02.05.15, 20:03h

Povratak u Srednji vijek: Bosanski vitezovi osvanuli na Bregavi, podučavali mačevanje i pokazali sprave za mučenje
Današnji događaj u potpunosti je oživio Stolac, jer su se u ovaj mali gradić na Bregavi slile rijeke posjetitelja i turista

 

Stolac se danas nakratko vratio u Sredni vijek. Naime, u starom gradu Vidoškom u ovom gradiću na Bregavi, održana je Stolačka tarča, prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini. Za mnogobrojne posjetitelje uprizoren je život Srednjeg vijeka.

 

Sadržajima bogat dan započeo je svečanim otvaranjem u 12:00 sati, nakon čega je uslijedio Srednjovjekovni lonac koji je pripremio poznati chef Goran Raguž. Ovaj svjetski priznati gastronom, rodom iz Stoca, svoj zanat izučio je u luksuznim restoranim širom Belgije, a u sklopu Stolačke tarče pripremio je jela karakteristična za srednjovjekovnu kuhinju koja su oduševila i najzahtjevnija nepca.

 

stolacka-tarca-1

 

Udruga Red čuvara grada Zagreba organizirala je potom radionicu mačevanja i streličarstva, a program se nastavio zanimljivim predavanjima o srednjovjekovnoj bolnici (Hospitaliji).

 

Posebno zanimanje izazvalo je predavanje o srednjovjekovnim sparavama za mučenje, kao i zanimljiva predstava udruge Kontea je dočarala renesansne plesove.

 

Sve se završava uprizorenjem osvajanja stolačke tvrđave.

 

Stolačka tarča ima kulturno-obrazovni i turistički karakter i prva je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini. Cjelodnevni program obogaćen je radionicama mačevanja, streličarstva, zatim predavanjima o srednjovjekovnim spravama za mučenje i srednjovjekovnoj bolnici, te degustacijama srednjovjekovne hrane i pića i prikazima srednjovjekovnih borbi.

 

stolacka-tarca-3

 

Uz stolačku "Povijesnu postrojbu Vitezovi hercega Stjepana Kosače", sudjeluju i udruge 'Kliški uskoci' iz Klisa, 'Šibenska gradska straža', Udruga 'Vitezovi vranski' iz Vrane, Udruga 'Red čuvara grada Zagreba', 'Red Ružice grada' iz Orahovice i Aureus Unicornis iz Zagreba'', ističe za Bljesak.info direktor J.U. Radimlja Ante Vujnović, koji je ujedno i glavni organizator Stolačke tarče.

 

Inače, današnji događaj u potpunosti je oživio Stolac, jer su se u ovaj mali gradić na Bregavi slile rijeke posjetitelja i turista, kao studenata Sveučilišta u Mostar i Zadru, koji su došli uživati u događajima pripremljenim u sklopu Stolačke tarče.

 

(Bljesak.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook