Očajne VRAĆAJU NEVINOST U KLINICI

Seksualna robinja ISIL-ovih divljaka: 'Ja sam pokvarena roba'

Hronika28.04.15, 12:59h

Seksualna robinja ISIL-ovih divljaka: 'Ja sam pokvarena roba'
Žene koje su se uspjele spasiti od seksualnog zlostavljanja džihadista nakon svega suočene su sa strašnim osudama zajednice, čak i svojih porodica

Seksualne robinje Yazida sa sjevera Iraka, koje su oteli i silovali militanti ISIL-a, sve češće odlaze na operacije vraćanja nevinosti jer se boje reakcije svojih budućih muževa, piše Independent. Od februara je obavljeno 12 takvih operacija.

 

Žene koje su se uspjele spasiti od seksualnog zlostavljanja džihadista, a većinom se sad nalaze u Kurdistanu, nakon svega suočene su sa strašnim osudama zajednice, čak i svojih obitelji.

 

Robinja 40-godišnjeg militanta koji ju je silovao kad je imala samo 13 godina, ispričala je Sunday Timesu da je odbila dva prosca u posljednjih nekoliko mjeseci.

 

- Ne želim se zaljubiti. Ne želim se udati i imati djecu. Ja sam pokvarena roba, rekla je kroz suze.

 

- Djevojke su toliko istraumatizirane i u velikom strahu da im ova operacija daje šansu da se osjećaju barem malo bolje, da dobiju dojam da im je vraćeno što im je oteto, rekla je Rothna Begum, stručnjakinja za ljudska prava organizacije Human Rights Watch za Srednji Istok. Londonska klinika nesretnicama pruža zahvat kojim se 'popravlja' himen, a obavlja se pod lokalnom anestezijom.

 

Njime se rekonstruira membrana koja onda može puknuti tijekom prve bračne noći, budući da je kod nekih kultura tek krv koja poteče tijekom prvog odnosa valjani dokaz nevinosti.

 

Human Rights Watch pozvao je kurdske i iračke vlasti da žrtvama silovanja omoguće dugotrajnu psihološku pomoć i himenoplastiku jer se njome mogu ublažiti traume.

 

ISIL je lani dao upute svojim borcima prema kojima je otmica žena koje nisu muslimanke dozvoljena po Islamskom zakonu.

 

- Dozvoljeno je imati odnos sa ženskom robinjom koja još nije ušla u pubertet ako je sposobna za snošaj, piše u tekstu.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook