Povezan s ekstremističkim djelovanjem

Kupio zemlju: Mostarski selefija vraća se iz Australije u Gornju Maoču?

Hronika28.04.15, 10:58h

Kupio zemlju: Mostarski selefija vraća se iz Australije u Gornju Maoču?
Harun Mehičević, kontroverzni muslimanski propovjednik iz Mostara koji je vodio Islamski centar Al-Furqan u Melbournu koji se povezuje s tri antiterorističke operacije provedene na tlu Australije od 2012. godine, mogao bi se vratiti u BiH - piše Dnevni list

Ugledni australski list The Age navodi kako je Mehičević prije tri godine kupio zemlju u Gornjoj Maoči, zajednici koju je uspostavio Nusret Imamović kojeg, pak, američki State Department navodi na terorističkoj listi i za kojeg se vjeruje kako se trenutačno bori u Siriji. Kao razlog za odlazak Mehičevića iz Australije tamošnji mediji navode i plan islamske zajednice da još više izolira i Mehičevića i njegove sljedbenike od, kako navode, ekstremističkog pravca islama.

 

Nije imao dozvole

 

Mehičević je u srijedu objavio kako zatvara Al-Furqan centar “kako bi zaštitio njegove članove od neprekidnog ponižavanja, pritisaka i lažnih optužbi”.
Podsjetimo kako je nedavno u Melbournu uhićeno pet tinejdžera, među njima i osamnaestogodišnji Harun Čaušević, koji je rođen u Australiji i čiji otac Vehid je rodom iz Bužima.

 

Podsjetimo kako tamo djeluje Bilal Bosnić kome se pred Sudom BiH sudi zbog poticanja na terorizam, odnosno regrutiranja mladića iz BiH za odlazak na ratišta u Iraku i Siriji. Uhićeni tinejdžeri se sumnjiče za planiranje napada koji se, kako navodi policija, trebao dogoditi protekle subote u Melbournu “po uzoru na napade tzv. Islamske države”.


Australski mediji razgovarali su s lokalnim dužnosnicima u tom gradu koji navode kako se Islamski centar Al-Furqan trebao zatvoriti još prije nekoliko godina budući da nije imao dozvolu za organiziranje religioznih okupljanja, ali su se usprkos tomu u njemu redovito održavala predavanja i molitve. Naime, ovaj centar je poslao zahtjev za izdavanje takve dozvole 2010. godine, ali je on odbijen u travnju 2011. Službeno, centar je zbog knjižare smatran komercijalnim prostorom, a nije imao ni odgovarajuće parkiralište.

 

Pritisak na centar

 

Mehičević je u izjavi medijima rekao kako se protiv njega i ovog centra “vodi podmukla kampanja medija i političara” te kako je to osnovni razlog za zatvaranje tog centra.
U međuvremenu je odbacio svaku vezu s uhićenima u nedavnoj protuterorističkoj akciji, jednako kao i kad je uhićen Adnan Karabegović (26) kojem bi suđenje po optužnici za terorizam trebalo početi u listopadu. I Numan Haider, školski prijatelj uhićenih tinejdžera, među kojima je i Harun Čaušević, a koji je prošle godine ubijen kad se sukobio i ranio dvojicu policajaca, također je posjećivao ovaj centar.

 

Policija: Držimo pojedince na oku

 

Iako su unatrag nekoliko godina pretresli više od 12 posjeda koji su povezani s Al-Furqanom, iz australske policije kažu kako ne vrše pritisak na ovaj centar.
- Mi se ne koncentriramo na lokacije. Mi se koncentriramo na ljude i na rizik. Samo povezivanje nekoga s nekim ne čini ga krivcem. Za nas, ovdje se radi o ljudima, posebice onima koji predstavljaju rizik za zajednicu – kazala je zamjenica ravnatelja policije australske Victorije Lucinda Nolan.

 

(dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook