JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SARAJEVSKIH ARHITEKATA

Ivan Štraus: Uslijed jačeg zemljotresa mnoge zgrade u Sarajevu bi nestale

Hronika27.04.15, 20:10h

Ivan Štraus: Uslijed jačeg zemljotresa mnoge zgrade u Sarajevu bi nestale
Jedan od najpoznatijih sarajevskih arhitekata Ivan Štraus rekao je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria da se boji za neke novosagrađene zgrade u Sarajevu, koje bi usljed većih zemljotresa mogle u potpunosti nestati, jer su sagrađene na rizičnom tlu

Štraus je rekao kako ispod Sarajeva, u nekim dijelovima grada, protiću jake podzemne vode i da je gradnja zgrada na tim mjestima veoma rizična, ali da o tim vodama više niko ne vodi računa i da se zgrade prave nesmetano i u najrizičnim područjima. 

 

- Ispod Miljace protiće još jedna Miljacka – kaže Štraus, dodajući da već odavno niko ne prati snagu te kao ni drugih podzemnih voda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Za njega je to drsko kršenje propisa koje bi se jednom nekome moglo obiti o glavu.

 

Štraus prati dešavanja oko zemljotresa u Nepalu koji se desio krajem aprila i koji je u samo nekoliko trenutaka odnio na hiljade života u ovoj zemlji. Kaže da nije stručnjak za tu oblast, ali su ga potresni snimci iz Nepala vratili u 1963. godinu, kada je snažan zemljotres razorio Skoplje i još neke dijelove tadašnje Jugoslavije.

 

Zemljotres u Skoplju, kaže Štraus, posve je promijenio pravila gradnje u tadašnjoj Jugoslaviji, koja su za kratko vrijeme dovedena u rang svjetske kvalitete, tačnije prema takozvanim čikaškim kriterijima.

 

- Nekom zemljotresa u Skoplju država je naložila pooštravanje kriterija prijelikom gradnje. Čak toliko da je sama izgradnja objekata porasla za nekih 15 posto – prisjeća se Štraus.

 

- Vlada je uvojila da se mora graditi po čikaškim standardima, jer je Čikago u SAD-u tada uziman za parametar sigurnosti gradnje, uspostavljen nakon što je ovaj grad 1871. godine zahvatio čuveni Veliki požar. Zgrade koje su u Sarajevu napravljene tada, poput nebodera na Šopingu i danas su sigurne u potpunosti – kaže Štraus. Nažalost, za sigurnost mnogih zgrada koje se u Sarajevu grade sada, ne može garantovati, piše Patria.

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook