Pogodno tlo za nova radna mjesta u FBiH

Ministrica Soldat: Na putu smo da turizam postane aktivni generator razvoja privrede

Front26.04.15, 14:37h

Ministrica Soldat: Na putu smo da turizam postane aktivni generator razvoja privrede
U Federaciji Bosne i Hercegovine, osim iznimno važnih dijelova privrede kao što su energetika i poljoprivreda, prepoznat je i turizam kao strateška grana razvoja. Rast turističkog prometa posljednjih godina te naše kulturno i prirodno naslijeđe, potvrđuje da je FBiH na putu da turizam postane aktivni generator razvoja privrede, a time i stvaranja novih radnih mjesta, izjavila je u razgovoru za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat


 Razgovarao: Emir Felić



Po njenim riječima da bi se stvorili preduvjeti za značajniji napredak u sektoru turizma, neophodno je usvojiti i implementirati strategiju razvoja turizma usmjerenu na održivost s orijentacijom na one oblike turizma koji će stvarati koristi svim sudionicima u procesima.


-Samo pažljivo isplanirane aktivnosti koje provodimo mogu polučiti i konkretne rezultate. Drugi naš zadatak je stvoriti kvalitetnu saradnju  svih sudionika u procesima stvaranja turističkog proizvoda i njegovog plasmana. Za to nam je potrebno, između ostaloga, unaprijediti pravne temelje. Neke zakone moramo donijeti potpuno nove, a neke izmijeniti te donijeti podzakonske akte. Čeka nas veliki posao i trudit ću se obavljati ga kvalitetno u najboljem interesu sektora i građana Federacije BiH - izjavila je ministrica Soldat.



Uz te dvije aktivnosti, najavila je da će svakako raditi na kvalitetnim programima poticaja koji trebaju osigurati razvoj malog i srednjeg turističkog poduzetništva kao pokretača novih investicijskih programa.


-Dakle,nužni su nam kvalitetni održivi projekti.Posla se ne bojim, a ovu funkciju doživljavam kao veliki izazov za mene, jer imam dovoljno iskustva na rukovodećem mjestu u turističkoj industriji FBiH- kazala je.



Naglasila  je da je sektor okoliša u FBiH u prednosti zato što Federacija BiH ima usvojene strateške i planske dokumente - Federalnu strategiju zaštite okoliša i Federalni plan upravljanja otpadom.


-Poseban naglasak ću staviti na razvoj institucionalnog i pravnog okvira za oblast okoliša što uključuje donošenje novih zakona i propisa, izmjene i dopune postojećih radi usaglašavanja istih s regulativom Evropske unije, kao i horizontalno i vertikalno u Bosni i Hercegovini, uz osiguranje njihove efikasne primjene. Ovdje je najvažnije spomenuti donošenje sljedećih novih zakona koji se nalaze u fazi nacrta u parlamentarnoj proceduri: Zakon o zaštiti okoliša i Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, navela je ministrica.



Potrebno ojačati saradnju s federalnim Fondom za zaštitu okoliša, te harmonizirati djelovanje te poseban akcent staviti na zaštitu prirodnih dobara koja su temelj razvoja turizma.



- Dakle, predstoji puno konkretnog posla te se nadam da ću ga s postojećim ljudskim resursima uspješno i realizirati - kazala je.



Istaknula je da se razvoj turizma temelji na strateškim i planskim dokumentima koji definiraju obim poslova koje treba obaviti, te podsjetila na naslijeđeni problem neusvojene strategije razvoja turizma.



-Istovremeno, postoji desetak master planova za naše važne turističke destinacije. Imam viziju kako izaći iz ovog stanja. Moramo mobilizirati sve raspoložive snage, ojačati saradnju s turističkim zajednicama, poboljšati predstavljanje FBiH u svijetu te omogućiti kvalitetnu poslovnu klimu za turizam. Uz podršku drugih sektora privrede uvjerena sam kako se postojeći problemi mogu prevladati, a kontinuirani rast stranih turističkih posjeta i noćenja nastaviti. Prvenstveno ovdje mislim na poljoprivredu, jer korištenje naših resursa kroz proizvodnju autohtonih vrsta vina i sira, te njihov plasman u turističkoj ponudi obećava bolje dane za sve nas - kazala je ministrica.



Prioriteti u radu Federalnog ministarstva okoliša i turizma za mandatni period 2015.-2018.godinu, po njenim riječima, bit će usvajanje i donošenje strategije razvoja turizma FBiH; zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH; Izmjene i dopune Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH; Izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i akcionih planova razvoja turizma.



(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook