Aromom do zadovoljstva

Oni su zdravi, ljekoviti i ukusni: Bez ovih začina vaš dom ne bi smio biti

Auto & Dom25.04.15, 19:08h

Oni su zdravi, ljekoviti i ukusni: Bez ovih začina vaš dom ne bi smio biti
Na policama trgovina ponekad nas može zbuniti izbor začina koje možemo kupiti u raznim oblicima i pakiranjima. Ako ne znate odakle krenuti, evo popisa osnovnih začina koji će svako jelo ili desert učiniti boljim

 

Crni papar

 

Zaboravite na već samljeveni papar u staklenkama ili papirnatim vrećicama. Želite li stvarno osjetiti njegove blagodati, crni papar treba imati u zrnima i samljeti ga prije upotrebe. A i lako ćete ga naći u većim trgovinama.

 

Kajenski papar

 

Uskoro počinje sezona roštilja i kajenski papar je začin kojim ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski papar sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast okus.

 

Čili

 

Trebate li još koji dokaz da je ljuto zdravo, razveselit će vas istraživanje u kojem su znanstvenici ustvrdili da kapsaicin ne uzrokuje čir, kako se prije mislilo, nego ga sprečava, jer uništava štetne bakterije i stimulira stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

 

Cimet

 

Ako pravite kolače i kekse, teško da ćete zaobići začin poput cimeta. Njegov specifičan okus, ali i miris, uvijek daje poseban štih svakoj slastici. Zamislite samo toplu štrudlu od jabuka kako miriše u vašem domu...

 

Kumin

 

Najnovija istraživanja pokazala su da kumin, koji se kroz povijest koristio kao začin i lijek, tri puta brže pomaže istopiti kilograme. Istraživanje koje je provedeno na iranskom medicinskom sveučilištu Šahid Sadoughi pokazalo je nevjerojatne rezultate: samo žličica kumina dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje opseg masnog tkiva i razinu kolesterola.


Đumbir

 

Umjesto svježeg đumbira, koji možda ribate i cijedite pa pijete kako biste ojačali imunitet, probajte kupiti suhi odnosno mljeveni. Spremljen na taj način, ima još intenzivniji okus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidantima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.

 

Sol

 

Bez nje se ne može i to znate. Jedino pripazite na količine jer često zaboravljamo da su namirnice slane same po sebi pa se lako pretjera s dnevnim unosom.

 

Cijeli muškatni oraščić

 

Ovaj pomalo zimski začin u hladnim danima često se koristi u raznim napicima ili jelima, ali i u pekarskim proizvodima. Kada vam zatreba, naribajte samo količinu koja vam je potrebna, a ostatak čuvajte u komadu.

 

Origano

 

Ljeti ga je dobro imati na prozoru zbog toga što njegov aromatičan miris odbija insekte, a možete ga koristiti u gotovo svim jelima, od umaka za tjesteninu do pizze.


Ljuta paprika

 

Ljuta crvena paprika odlična je za pripremanje namaza ili umaka koji traže njen specifičan okus.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook