REGISTAR POKAZUJE

Čović nanišanio kompanije: Vlasnik Elektropivrede HZHB je Ministarstvo energetike, a ne Vlada FBiH

Front24.04.15, 18:58h

Čović nanišanio kompanije: Vlasnik Elektropivrede HZHB je Ministarstvo energetike, a ne Vlada FBiH
U Registru vrijednosnih papira Federacije BiH vlada prava šarolikost, tako da je kao vlasnik nekih državnih kompanija upisana Vlada, dok su drugih vlasnici resorna ministarstva, piše novinska agencija Patria

 

Lider HDZBiH Dragan Čović od trenutka kada je formirana nova vlast „nanišanio“ je JP Elektropivreda HZ HB.

 

Tako je već na prvoj redovnoj sjednici Federalne vlade, predsjednik FBiH Marinko Čavara, o čemu je Patria već pisala, diktirao dnevni red premijeru Fadilu Novaliću i tačka koju je odmah tražio da se razmatra bila je upravo smjena upravnih i nadzornih odbora, te menadžmenta svih državnih kompanija.

 

Kada to nije uspjelo, onda je preko predsjednika Sindikata EP HZ HB naručeno pismo koje je HDZ-u odnosno Čoviću trebalo poslužiti kao povod za politički incident.

 

vlada-10

 

Ministar energetike, rudarstva i industrije Reuf Bajrović optužen je da je tokom posjete ovoj kompaniji naredio izbacivanje hrvatskih obilježja iz prostorije u kojoj je održao sastanak.

 

Ni to nije upalilo jer se pokazalo da je obmana javnosti, te se sada posegnulo za stavljanjem van snage Uredbe iz 2011. godine kojom je Vlada FBiH resornim ministarstvima dala da upravljaju državnim kompanijama, što uključuje i imenovanja rukovodstava.

 

Međutim, čak i da se stavi van snage ta Uredba u Registru vrijednosnih papira FBiH jasno je naznačeno ko je vlasnik koje kompanije.

 

Tu je upisano da je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije vlasnik i JP Elektroprivreda BiH i JP Elektropriveda HZ HB, a ne Vlada FBiH.

 

vlasnik

 

No, Čoviću je cilj sada da odluke o svim imenovanjima donosi isključivo Vlada Federacije BiH, gdje računa na preglasavanja ministara DF-a.

 

Vjerovatno lider HDZ-a računa na protuuslugu koju je učinio SDA, odnosno ministru FMUP-a Aljoši Čampari kada su njegovi ministri, iako je Dragan Lukač ispunio uvjete za penziju, glasali za njegovo imenovanje na mjesto direktora FUP-a. 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook