IAKO SU MNOGI SHVATILI OZBILJNO

Eksperti otvoreno: Uozbiljite se, Liberland je šala u rangu Republike Pešćenice

Hronika24.04.15, 18:04h

Eksperti otvoreno: Uozbiljite se, Liberland je šala u rangu Republike Pešćenice
Dok je u Hrvatskoj država na "ničijoj zemlji" shvaćena kao šala, svjetski mediji počeli su se ozbiljno baviti tom temom. Može li se država tako osnovati, što Liberland znači u svjetskim okvirima i kakva bi mogla biti njegova budućnost pitanja su na koja svjetski mediji pokušavaju dobiti odgovor

Priča je počela tako što su češkom političaru Vitu Jedlički protivnici poručili da osnuje svoju državu, koja neće naplaćivati poreze od građana. On je na to potražio slobodne teritorije po Europi i shvatio da oko otoka u Dunavu, na sjevernom dijelu hrvatsko-srpske granice, postoji granični spor. Proglasio je svoju državu, a dosad je više od 250.000 ljudi predalo zahtjev za državljanstvo države u koju nikad neće kročiti nogom.

 

Hrvatske vlasti novu susjednu državu nisu preozbiljno shvatile. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na svojoj je Facebook stranici objavilo: “Virtualne dosjetke, ma koliko one ponekad bile i zanimljive, ostaju to što jesu…virtualne dosjetke, a za njih nemamo nikakav službeni komentar".

 

Virtualne dosjetke, ma koliko one ponekad bile i zanimljive, ostaju to što jesu…virtualne dosjetke, a za njih nemamo nikakav službeni komentar.

 

Posted by Ministarstvo vanjskih i europskih poslova on 15. travanj 2015
Hrvatsko veleposlanstvo u New Yorku bilo je još oštrije.

 

"Ne smatramo ih nacijom. Smatramo ih virtualnim uljezima i ne shvaćamo njihove tvrdnje ozbiljno", rekao je djelatnik veleposlanstva za Fox News.

 

Svjetski mediji ozbiljnije su shvatili Liberland, ostavljajući otvorenom mogućnost da će jednog dana postati priznata država. BloomergView tvrdi da se Liberland ne bi trebao ismijati, a FoxNews je kontaktirao Lloyda Bonfielda, profesora poslovnog prava na New York Law School, koji smatra da je teritorij na kojem se Liberland nalazi dio postojeće države.

 

Može li se Liberland razviti u pravu državu, provjerili smo s profesoricom međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Majom Seršić.

 

"Ne znam detalje oko Liberlanda, ali na temelju onog što sam pročitala u tisku, Liberland shvaćam kao državu u rangu Republike Peščenice, dakle kao šalu. Taj je teritorij momentano, koliko znam, pod suverenošću Republike Hrvatske, a čiji će biti nakon rješenja spora – bilo sporazumom stranaka bilo rješenjem suda ili arbitraže – vidjet će se. Čak i da gospodin Jedlička ili netko drugi ima vlasništvo nad tim dijelom teritorija, on ostaje pod suverenošću Republike Hrvatske", rekla je za Index profesorica Seršić.

 

Dodaje kako je važno da ne miješamo vlasništvo i suverenost.

 

"inače bismo na svakom gruntu u vlasništvu pojedinaca u Republici Hrvatskoj (i drugim državama) mogli imati proglašene 'države', koje bi onda priznali vlasnici susjednih 'gruntova-država'", ističe.

 

Dodaje da eventualno priznanje Liberlanda od strane neke treće države ne bi imalo pravnog učinka, jer ako ne postoje pretpostavke za postojanje države po međunarodnom pravu, priznanje ne može stvoriti državu.

 

"Nadajmo se da će Liberland mirno egzistirati kao i Republika Peščenica, no, ako dođe do remećenja javnog reda i mira, organi države imaju pravo djelovati, kao i na ostalim dijelovima svog teritorija", ističe naša sugovornica. 

Jedličku reakcija zapadnih susjeda zasad ne zabrinjava, a na službenoj stranici Liberlanda pohvalio se podrškom redatelja Lordana Zafranovića.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook