Depo vikend preporuke

Od Đorđa Balaševića do crnca bez jaja...

Nedjeljni magazin24.04.15, 12:49h

Od Đorđa Balaševića do crnca bez jaja...
DEPO Portal vam i ove sedmice preporučuje kako se možete zabaviti ovaj vikend - osim spektakla u Zetri, koji će Sarajlijama prirediti legendarni Đorđe Balašević, vikend možete provesti u prirodi, odnosno Drugoj kući u Faletićima

 

VIKEND IZLET: Druga kuća u Faletićima

 

druga-kuca-faletici

Druga kuća Faletići, svega šest kilometara od centra Sarajeva, prava je oaza mira smještena u prekrasnoj prirodi. Na ovoj mirnoj lokaciji u blizini rijeke Mošćanice domaćini će učiniti sve da vam na najbolji način zamijene kuću.  

 

Ovdje možete kušati domaće eko proizvode, uživati u svježem zraku, planinariti, a za djecu je obezbijeđena igraonica. U Drugoj kući možete i prespavati, jer nudi i sobe i apartmane.


Ako želite pobjeći od gradske vreve, ovo je idealno mjesto za vas.

 

VIKEND KONCERT: Đorđe Balašević u Zetri

 

Ostao je još samo jedan dan do koncerta Đorđa Balaševića koji Sarajlije, ali i brojni poštovaoci lika i djela novosadskog pjesnika, kompozitora, pjevača iz drugih gradova dočekuju s velikim uzbuđenjem! Đole je obećao u sarajevskoj Zetri u subotu napraviti pravi spektakl, te mlađe i starije 'klince' počastiti svojim legendarnim hitovima.

djordje-balasevic-scena-3

 

Ako još nemate kartu za upad, moći ćete je kupiti i na dan koncerta i to na platou Skenderija, blagajni Bosanskog kulturnog centra Sarajevo, u Ferhadiji te na prodajnom mjestu na sjevernoj kapiji Olimpijske dvorane Zetra. Cijena ulaznice za parter na dan koncerta iznosit će 30 KM.

 

Ulazi se u subotu otvaraju od 19 sati, a organizator koncerta - Sarajevodisk poziva publiku da dođe na vrijeme kako bi se izbjegle gužve i kako bi spektakl počeo na vrijeme - u 21 sat.


 

SAJAM KNJIGE 2013

VIKEND KULTURA: Sajam knjige i učila

 

U srijedu, 22. aprila, otvoren je 27. sarajevski sajam knjige i trajat će do ponedjeljka, 27. aprila.

 

Na Sajmu se predstavlja 160 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Njemačke i Velike Britanije, koji nude na hiljade naslova.


VIKEND PREDSTAVA: 'Životinjska farma' u SARTR-u

 

Publika Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) večeras i sutra (petak 24. i subota 25. aprila) ima priliku pogledati predstavu 'Životinjska farma' autora Georgea Orwella, koju je na daske postavio Dino Mustafić.

zivotinjska-farma

 

ovo je predstava u kojoj nema klasične glumačke podjele. Na sceni je 14 glumaca, jedan od njih (B. Bajramović) je George Orwell, a ostale uloge dodjeljuje publika. Svaki gledalac će dobiti zvono i jačinom zvuka zvona, glasa ili udaranja nogama o pod, mjeri se jačina zvuka i tako se saznaje kojem glumcu i za koju ulogu ide glas publike.

 
S obzirom da se svaki put određuje nova glumačka podjela, tako i publika svakim igranjem prisustvuje novoj premijeri „Životinjske farme“.

 
Oba izvođenja počinju u 20 sati. Rezervišite svoje karte, dok još nije kasno.

 

VIKEND RECEPT: Crnac bez jaja

 

Kontroverzan naslov ovog kolača je mnoge privukao na kušanje, te pridobio brojne obožavatelje.


Za biskvit:

 

crnac-bez-jaja

     3 jogurta (3×180 g)
     300 g pšeničnog glatkog brašna
     250 g šećera
     120 ml ulja
     25 g kakaa
     2 kašičice sode bikarbone
     maslac za premazivanje lima
   

Za glazuru:


     150 g maslaca
     150 g čokolade za kuhanje
     120 g šećera
     120 ml mlijeka

 

Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte mikserom 2-3 minute. Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta. Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.


Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom, a možete ga poslužiti sa šlagom i bobičastim voćem po želji.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook