Predsjedništvo Demokratske fronte upozorilo

Izetbegović i Čović žele izvršiti ekonomski državni udar!

Front24.04.15, 10:47h

Izetbegović i Čović žele izvršiti ekonomski državni udar!
Predsjedništvo DF-a dalo je punu podršku svojim ministrima na svim nivoima vlasti da istraju u primjeni DF-ovog programa i nastave provoditi osnovne politike stranke i štititi zakonitost i javni interes u upravljanju javnim preduzećima

 

Predsjedništvo Demokratske fronte na jučerašnjoj sjednici dalo je punu podršku politici koju članovi te stranke vode u izvršnoj vlasti i upravljanju javnim resursima.

 

Ističu da ekonomski program DF-a ''Vizija 14-22'' promovira depolitizaciju u upravljanju javnim preduzećima, a cilj im je u javna preduzeća uvesti princip stručnosti i da njima rukovode najbolji eksperti iz date oblasti, a nikako politički podobni kadrovi.

 

Iz DF-a navode da su to preduzeća u vlasništvu svih građana i građanki ove zemlje, a ne stranački plijen, te da neće dozvoliti političke smjene i imenovanja, nego samo po zakonskim procedurama i putem otvorenog javnog konkursa u resorima kojima upravljaju njihovi ministri.

 

Predsjedništvo DF-a dalo je punu podršku svojim ministrima na svim nivoima vlasti da istraju u primjeni DF-ovog programa i nastave provoditi osnovne politike stranke i štititi zakonitost i javni interes u upravljanju javnim preduzećima.

 

Najavljeno uvođenje novih propisa kojima će biti reguliran izbor upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, a koja su nesumnjivo protivna važećem Zakonu o privrednim društvima, DF smatra nezakonitim i ravnim ekonomskom državnom udaru.

 

Naglašavaju da će njihovi predstavnici u vlasti poduzeti sve mjere da zaštite zakonitost u radu Vlade, onih ministarstava kojima upravljaju ministri iz DF-a, te javnih preduzeća koja se nalaze u njihovim resorima.

 

Navode da je zakonom nedvosmisleno propisano da su vlasnici javnih preduzeća resorna ministarstva i da je pokušaj izmjene te činjenice krnjom odluke Vlade put u haos.

 

Iz DF-a su potcrtali da je osnovni zadatak svakog trenutnog člana upravnih i nadzornih odbora, odnosno članova uprave, zaštita zakonitosti u radu firmi, te da imaju obavezu da odbiju provesti nezakonite odluke koje bi donijela Vlada FBiH, u čemu će imati punu podršku DF-a.

 

- Pozivamo sve političke stranke, nevladine organizacije i međunarodnu zajednicu da nam se u tome pridruže. Na kraju, Predsjedništvo DF-a želi i ovim putem izraziti žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje euroatlantsku budućnost BiH i put u EU i NATO - saopćeno je iz DF-a.

 

(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook