Ukrajinski pijanista u Sarajevu

Izvrsni Vadym Kholodenko nastupa na SVEM-u

Kultura23.04.15, 14:00h

Izvrsni Vadym Kholodenko nastupa na SVEM-u
Ukrajinski pijanista Vadym Kholodenko na međunarodnoj sceni uživa reputaciju jednog od muzički najdinamičnijih i tehnički najnadarenijih pijanista nove generacije, a bosanskohercegovačkoj publici predstavit će se po prvi put na Sarajevskim večerima muzike 16. maja u Narodnom pozorištu

 

 

Prve nastupe Kholodenko je imao već sa 13 godina u Sjedinjenim Državama, Kini, Mađarskoj i Hrvatskoj, te je za kratko vrijeme osvojio i kritiku i publiku nakon čega su uslijedile i brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, uključujući i jedno od najprestižnijih svjetskih pijanističkih takmičenja Van Cliburn, 2013. godine.

 

Kao kamerni muzičar djelovao je u okviru različitih ansambala sarađujući sa umjetnicima kakvi su violinisti Vadim Repin i Alena Baeva, violončelista Alexander Buzlov ili istaknuti dirigenti kao što su Leonard Slatkin, Miguel Harth-Bedoya, Kazuki Yamada.

 

Posljednju koncertnu sezonu obilježili su Kholodenkovi premijerni nastupi sa filadelfijskim orkestrom, te nastupi širom Sjedinjenih Država koji će se nastaviti i u naredne tri godine jer je postao “umjetnikom partnerom” simfonijskog orkestra Fort Worth. U Evropi je nastupao sa Orquestra Sinfónica Do Porto Casa Da Música, te više puta kao rezidentni umjetnik čuvene koncertne dvorane Mariinsky u Sankt Petersburgu.

 

Ovog ljeta bit će objavljen i njegov novi CD na kojem će se, između ostalog, naći i Kholodenkove izvedbe klavirskog koncerta Edwarda Griega ali i djela koja izvodi u pratnji orkestra norveškog radija. Njegov prvi snimak za diskografsku kuću Harmonia Mundi objavljen je u novembru 2013. godine, a predstavlja djelo Igora Stravynskog Trois Mouvements de Petrouchka i Transcendentalne etide Franza Liszta.

 

Na koncertu u Sarajevu Vadym Kholodenko nastupa uz Sarajevsku filharmoniju kojom će dirigirati Samra Gulamović, a ulaznice za ovaj i ostale koncerte u okviru 21. SVEM-a, mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Cijena ulaznica je 30 i 40 KM, a više informacija o programu i učesnicima festivala možete naći na www.maf.ba.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook