Predsjednik RS-a paranoičan

Dodik tvrdi: Ja sam meta zavjere SAD-a kao Milošević i Gadafi

Front23.04.15, 10:49h

Dodik tvrdi: Ja sam meta zavjere SAD-a kao Milošević i Gadafi
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako je meta zavjere koju su smislile SAD da ga ukloni s vlasti, a političke stranke i medije koji mu nisu naklonjeni nazvao je izdajnicima i stranim plaćenicima, prenosi novinska agencija Patria

 

 

U intervjuu za elektronske novine "Iskra", Andrićevog instituta u Višegradu, Dodik se uporedio s bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, ali i s nekadašnjim libijskim diktatorom Moamerom el Gadafijem, pri čemu je zainteresovanim čitaocima ponudio i tezu kako se u SAD živi lošije nego u Republici Srpskoj.

 

Kako se iz Budimpešte rušio Milošević pred kraj 90-ih godina prošlog stoljeća, tako se danas pokušava rušiti vlast SNSD-a u RS, ustvrdio je Dodik.

 

-Budimpešta jeste centar koji se ponovo aktivirao, centar koga su Amerikanci stvorili i otvorili da okupe navodno 'domaće snage' koje trebaju izvršiti neke svoje zadatke", rekao je Dodik uz podsjećanje kako je u Budimpešti bilo sjedište koje je okupilo predstavnike "Otpora" kada je rušena vlast Slobodana Miloševića.

 

To "zavjereničko središte" u Budimpešti, kako tvrdi Dodik, nikada nije prestalo postojati, a ponovno je aktivirano prije prošlogodišnjih izbora u BiH.

 

-Mislim da je to bilo u aprilu prošle godine. To je bio pokušaj postizanja dovoljno kritične mase kako bi se 'kroz izbore' izvršila promjena strukture vlasti u samoj Republici Srpskoj, jer smo mi njima postali 'remetilački faktor' u pogledu realizacije ranije datih obećanja, prije svega, političkom Sarajevu i u nastojanju da se napravi država po njihovoj mjeri, pokušao je pojasniti svoju teoriju Dodik, sugerišući kako SAD nastoje od BiH stvoriti državu koja bi zadovoljila prije svega interese Bošnjaka.

 

-Sama kampanja je pokazala da su to bili najžešći izbori u smislu udara na jednu stranku i na jednu osobu, požalio se Dodik.

 

Uz to je ocijenio kako je koalicija, koja se suprotstavila SNSD-u i potom, na temelju izbornih rezultata, postala članica vladajuće koalicije na državnom nivou, zapravo izgubila izbore, a da je u vlast ušla tako što su je nakon poraza "podigli stranci" angažujući pritom medije koji imaju sjedište u Republici Srpskoj.

 

-Oni (stranci) znaju da ni u čemu nisu uspjeli ukoliko ne uspiju idućih nekoliko godina 'poravnati' vlast u Republici Srpskoj pričama o navodnom lopovluku i kriminalu, što im je glavna uzrečica, kazao je Dodik upoređujući bez posebnog povoda cijelu situaciju u RS s onom u Libiji za koju je utvrdio da je pod Gadafijem bila "stabilna zemlja" te da ga nije srušio libijski narod već da je to izvedeno spolja.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook