Patriotizam, cijena ili kvalitet

Veliko istraživanje otkriva: Kupuju li bh. građani više domaće ili strane proizvode?!

Biznis Klub23.04.15, 09:37h

Veliko istraživanje otkriva: Kupuju li bh. građani više domaće ili strane proizvode?!
Većina građana BiH je podjedanko saglasna da država treba da aplicira određene mehanizme u cilju zaštite domaćih proizvođača kako ne bi bili skuplji od uvoznih proizvoda, pa se tako i kroz istraživanje pokazalo da je u 69% slučajeva zadovoljno cijenama domaćih proizvoda

 

Čini se da je stanovništvo BiH sve svjesnije važnosti konzumiranja proizvoda bh.proizvođača. Štaviše, kampanja “Kupujmo domaće” i 387 Challenge su sasvim spontano pokrenuti jačim intenzitetom proteklih nekoliko mjeseci na društvenim mrežama, a sve u cilju da se promoviše bh. kvalitet, proizvodi, ali i trgovački lanci i marketi u kojima se ti proizvodi mogu kupiti.

POZITIVNA PRIČA BOSANSKE TRŽNICE


U cilju podsticanja domaće proizvodnje i privrednika, Općina Novi Grad je pokrenula projekat Bosanske tržnice gdje kupci mogu pronaći organske proizvode lokalnih bh.privrednika iz povratničkih naselja. Agencija je u okviru istraživanja obuhvatila i zadovoljstvo uslugom na Bosanskoj tržnici, te se ispostavila da je većina građana Kantona Sarajevo čula za Bosansku tržnicu, međutim nešto manji procenat (34% ispitanih iz KS) ju je posjetio. Posjetitelji su djelimično zadovoljni ponudom i cijenama na Tržnici, međutim svi su saglasni u činjenici da je ovakvih projekata nadasve potrebno mnogo više.


Odgovornost leži na svima – na kupcima da pažljivo biraju 387 bar code, na prodavačima da ponude više domaćih proizvoda, na proizvođačima da zadrže kvalitet, a na vlastima da zaštite domaće proizvođače.

 


Global Market Solutions je agencija koja već niz godina provodi istraživanja vezano za kvalitet usluge u Bosni i Hercegovini, obuhvativši veliki dijapazon djelatnosti. Nakon godina istraživanja ljubaznosti osoblja, poznavanja proizvoda i drugih komponenti kvaliteta usluge, Agencija je odlučila ovaj put istražiti koliko građani BiH poznaju domaće proizvođače, te koje proizvode najčešće konzumiraju.


Prema rezultatima istraživanja 50% ispitanika svih dobnih kategorija u potpunosti poznaju bosanskohercegovačke proizvođače i njihove brendove, 49% djelimično dok 1% ispitanika ne poznaje bosanskohercegovačke proizvođače i njihove brendove. Ispitanici koji su upoznati sa domaćim prozvodima njih 35% ih konzumiraju tek ponekad. Ispitanici su trebali navesti i konkretne brendove, od kojih su najčešće kao prepoznatljive i kvalitetne bh. proizvođače naveli Violetu, Vispak, Klas, Milkos i Ovako, ali i mnoge druge, čime su pokazali visok nivo poznavanja brendova - od tekstilne industrije, preko konditorskih proizvoda do mesne industrije. Kao razloge kupovine domaćih brendova, u 28% slučajeva navode patriotizam, te u istom procentu navode i cijenu. Kvalitetom je motivirano 23% potrošača, dok je dostupnost razlog zbog kojeg se na kupovinu odlučuje tek 19% kupaca.


Većina građana BiH je podjedanko saglasna da država treba da aplicira određene mehanizme u cilju zaštite domaćih proizvođača kako ne bi bili skuplji od uvoznih proizvoda, pa se tako i kroz istraživanje pokazalo da je u 69% slučajeva zadovoljno cijenama domaćih proizvoda.


Pored samoincijative građana svjedočimo i druge oblike promovisnja i podsticanja domaćih prehrambenih proizvoda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook