Novi šef Delegacije EU upozorava

Wigemark: Politički lideri imaju još možda šest mjeseci da nešto konkretno urade, a onda...

Front23.04.15, 08:33h

Wigemark: Politički lideri imaju još možda šest mjeseci da nešto konkretno urade, a onda...
Ono što je ovoj zemlji sada, više nego ikada, potrebno jesu lideri koji mogu prevazići svoje uske političke, stranačke, nacionalne, etničke, pa možda čak i neke poslovne interese, da počnu zaista razmišljati o općem dobru za cijelu zemlju, kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" novi šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark



Iskusni diplomata u našu je zemlju došao iz Pakistana i preuzeo dužnost u momentu kada je zemlja načinila važan korak ka Uniji.



 - Utisak koji sam do sada stekao jeste da su građani spremni za promjene. Pravo je pitanje jesu li onda politički lideri spremni za promjene. Neće biti jednostavno. Bit će potrebno dosta hrabrosti, ali mi smo spremni pružiti podršku onima koji su hrabri - kaže Wigemark.



Wigemark za "Avaz" govori o onome što BiH, nakon što je EU odobrila stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) na snagu, očekuje u narednom periodu.



- Sada je sve u rukama bh. vlasti, odnosno političkih lidera, da iskoriste jednu nezapamćenu priliku. Oni će imati još možda šest mjeseci ili eventualno nekoliko mjeseci početkom naredne godine da nešto konkretno urade - kazao je Wigemark.



Najavio je u narednom periodu "jedan snažan angažman" s njegove strane.



- Ja uopće ne bih ni prihvatio ovu ponudu i poziciju da ne vjerujem u uspjeh. Vidite, imao sam priliku da radim na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina. Kao mladi švedski diplomata, i u BiH sam pratio ratna dešavanja. Vi, jednostavno, u takvim trenucima izgubite određene iluzije. No, sada, 20 godina kasnije, zaista vjerujem da je vrijeme da razmišljamo o budućnosti, da ne gledamo u prošlost - kazao je Wigemark.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook