'Ruka iz krasnog Niotkud' i 'Most'

Buybook proslavlja punoljetstvo: Promocija dva naslova na Sajmu knjige u Sarajevu

Kultura21.04.15, 14:47h

Buybook proslavlja punoljetstvo: Promocija dva naslova na Sajmu knjige u Sarajevu
Buybook ove godine obilježava osamnaest godina rada i djelovanja

 

Izdavačko-knjižarska kuća Buybook poziva sve zainteresovane na promociju dva Buybookova naslova, koja će se održati na 27. sarajevskom sajmu knjige i 13. bijenalu knjige. Promocija knjige “Ruka iz krasnog Niotkud”, zbirka poezije autora Gorana Sarića, bit će predstavljena u srijedu, 22. aprila s početkom u 11 sati. Na promociji učestvuju autor Goran Sarić i Amer Tikveša.

 

Isti dan od 11:45 do 12:15 bit će promovirana knjiga “Most” autora Greeta Maka. Na promociji učestvuju: Goran Sarić i Damir Uzunović.

 

Izdavačko-knjižarska kuća Buybook osnovana je 26. decembra 1996. godine u Sarajevu. Ove godine obilježava se osamnaest godina njenog rada i djelovanja. Danas, Buybook je jedan od najvažnijih izdavača i knjižara u BiH i objavljuje oko 50 naslova godišnje. Također, Buybook je cijenjen i u regionu kao veoma prepoznatljiv i jedinstven knjižarsko-izdavački brend.

 

Buybook do sada broji već preko 400 objavljenih naslova razvrstanih u nekoliko biblioteka (Orijentalist, Kolonija, Farah, Nobelovci na čekanju, Savremena bh. književnost, Memorija, Reforma, Izlog, Populis, Nobelium, i dr.). Pored djela domaćih autora, većinu objavljenih naslova čine prevodi sa stranih jezika: engleskog, njemačkog, francuskog, italijanskog, švedskog, španskog, turskog, arapskog, holandskog, itd. Buybook sarađuje s najpoznatijim svjetskim agencijama i autorima čija djela objavljuje na bosanskom jeziku. Objavljujući djela svjetski poznatih pisaca, poput Orhana Pamuka, Khaleda Hosseinija, Dana Browna, Kadera Abdolaha, Tariqa Alija, Maria Vargasa Llose, Aleksandra Hemona, Philipha Rotha, Elizabeth Gilbert, Gabriela Garcie Marqueza, Junota Diaza, Rabiha Alameddinea, Paula Coelha, Elif Sahafak i mnogih drugih, Buybook pokušava uspostaviti kakav-takav red na haotičnom bosanskohercegovačkom tržištu knjiga na kojem su se u posljednje vrijeme počele prepoznavati, tražiti i kupovati knjige domaćih izdavača.

 

Izdavačka djelatnost Buybooka odlikuje se profesionalnim pristupom svim segmentima rada na Buybookovim naslovima: preko pažljivog izbora naslova, komunikacije s agencijama, do direktnog rada s autorima, angažovanjem najboljih književnih prevoditelja, urednika i lektora, preko zanimljivog dizajna, dobrog preloma i kvalitetne štampe.

 

Knjižarska mreža Buybooka ima dva prodajna mjesta (Sarajevo – Radićeva ulica, Tuzla – Mercator centar), a distribucijska mreža obuhvata sve veće gradove u BiH i u regionu. Također, Buybook ima predstavništvo u Republici Hrvatskoj u Zagrebu. U centralnom prostoru u Radićevoj ulici u centru Sarajeva, gdje je smještena redakcija i knjižara, posjetioci i kupci imaju priliku da koriste i posebnu prostoriju koja funkcioniše kao klub knjige gdje mogu uživati u čitanju knjiga uz kafu, čaj i sokove. U ovome klubu u koji svakodnevno svraća značajan broj istaknutih kulturnih radnika i književnika iz BiH svih generacija, održavaju se druženja i predstavljanja knjiga i autora.

 


(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook