NOVA DRAMA

Naoružani Albanci sa Kosova zauzeli policijsku stanicu u Makedoniji, traže svoju državu

Hronika21.04.15, 14:04h

Naoružani Albanci sa Kosova zauzeli policijsku stanicu u Makedoniji, traže svoju državu
Grupa od oko 40 naoružanih osoba, sa Kosova, zauzelo je policijsku stanicu u selu Gošince, opština Lipkovo, javili su makedonski mediji, a potvrdilo je ministarstvo unutrašnjih poslova


Portparol policije Ivo Kotevski je rekao da je naoružana grupa sa Kosova napala stanicu, dok su četiri policajca bila na dežurstvu.
 

Grupa od 40 "dobro naoružanih" muškaraca, sa simbolima Oslobodilačke narodne armije ("makedonski OVK"), razoružali  su policajce u stanici i obratili im se na albanskom jeziku, rekavši "traže svoju državu i da ne prihvataju nikakva Ohridski dogovor".
 

Naoružani muškarci su dali policajcima pola sata da odu.
 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su policajci bili "razoružani, vezani, pretučeni i snimljeni na kameri".

 

- Imali su i prevodioce koji su pričali "loš Makedonski", a vođa grupe se obratio policajcila sa riječima "Mi smo Oslobodilačka narodna armija, ni Ahmeti ni Gruevski vas neće spasiti, ne želimo nikakav dogovor, želismo našu državu - naveo je Kotevski.
 

On je dodao da je na terenu je makedonska policija.
 

Makedonski portal "24 vijesti" javlja da je drama počela jutros u tri sata poslije ponoći.
 

Portal Press24 prenio je da su četiri policajca zarobljena. Drugi makedonski mediji javljaju da su policajci i dalje u stanici, iako je policija rekla da su oni pušteni.

 

Opstina Lipkovo se nalazi na širem području sjevera Makedonije.

 

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook