Kraj jedne velike ere

Definitivni odlazak radia: Evo koja zemlja na svijetu prva gasi sve FM stanice

Tehno20.04.15, 21:38h

Definitivni odlazak radia: Evo koja zemlja na svijetu prva gasi sve FM stanice
Norveška će početkom 2017. ugasiti sve FM radio postaje u državi, što će ju učiniti prvom državom koja se odlučila na takav potez, prenosi The Verge

 

U izjavi koja puštena u javnost ove sedmice norveško Ministarstvo kulture potvrdilo je datum gašenja koji je Vlada predložila još 2011. godine. Vlasti su zaključile da zemlja ispunjava sve preduvjete za takav potez te da će tranzicija na digitalni signal proći glatko.

 

'Ovim potezom, omogućit ćemo slušateljima raznovrsniji radio sadržaj uz bolju kvalitetu zvuka i novu funkcionalnost', rekao je ministar kulture Thorhild Widvey. Dodao je kako digitalizacija pospješiti sustav spremnosti u slučaju hitnih slučajeva, doprinjeti tržišnom natjecanju i ponuditi nove mogućnosti za inovacije i razvoj.

 

Put do potpune digitalizacije neće biti lak, budući da digitalni radio u Norveškoj trenutno doseže 55 posto kućanstava i svega 20 posto automobila, doznaje The Guardian.

 

Velika Britanija bi trebala biti sljedeća iza Norveške u prelasku na potpuno digitalni radio, no nakon serije odgoda u prelasku s analogne na digitalnu televiziju, taj potez je stavljen na čekanje.

 

S druge strane, norveški susjedi Šveđani će prema savjetu državne revizorke Margarete Aberg zadržati FM mrežu, barem tako stoji u izvješću za Digital Radio Insider.

 

BBC prenosi da će norveško Ministarstvo kulture digitalizacijom radio postaja uštediti 200 milijuna norveških Krona.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook