Otkriveni novi detalji

Trenuci prije fatalnog leta: Lubitz mahnito guglao sve o nestanku malezijskog Boeinga

Hronika19.04.15, 11:10h

Trenuci prije fatalnog leta: Lubitz mahnito guglao sve o nestanku malezijskog Boeinga
Ugledni New York Times objavio je nove detalje o istrazi pada Airbusa Germanwingsa koji se 24. marta zabio u francuske Alpe

 


Kao što su istražitelji već otkrili, letjelicu je najvjerovatnije namjerno oborio kopilot Andreas Lubitz, koji se u posljednjim trenucima leta, nakon što je kapetan napustio kokpit kako bi obavio nuždu, zaključao u pilotsku kabinu.


Neimenovani izvori bliski istrazi za NYT su otkrili da je 27-godišnji kopilot, za kojeg se ispostavilo da je imao niz psiholoških problema te da je pokazivao suicidalne sklonosti, na sam dan kobnog leta na svojem iPadu na internetu 'guglao' misteriozni nestanak malezijskog Boeinga kao i pad aviona Mozambique Airlinesa, kojega je prije dvije godine u Namibiji navodno namjerno oborio suicidalni pilot, pri čemu je, osim njega, poginulo 32 ljudi.


Premda je tokom obuke u Lufthansinoj školi za pilote Lubitz na nekoliko mjeseci zbog psiholoških problema svojedobno prekinuo trening, u toj njemačkoj kompaniji, koja je vlasnik niskotarifnog Germanwingsa, očito nisu uvidjeli da bi njegovi problemi mogli predstavljati opasnost za putnike.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook