Tragičan kraj Saddamove desne ruke

'Kralj tref' nakon 10 godina bijega ubijen u uniformi Islamske države

Hronika17.04.15, 20:37h

'Kralj tref' nakon 10 godina bijega ubijen u uniformi Islamske države
Izzat Ibrahim al-Douri, posljednji preostali pristaša Saddama Husseina u bijegu, navodno je ubijen u vojnoj operaciji u Tikritu, javlja Telegraph

 

Douri je služio kao Saddamov 'broj dva' u Revolucionarnom zapovijednom vijeću te je u američkom popisu najtraženijih Iračana, popularno zvanom 'Špil 55', dobio titulu 'Kralj tref'.

 

Vjeruje se kako je imao snažan utjecaj na uzdizanje Islamske države Iraka i Levanta.

 

Guverner iračke provincije Salahuddin, Raed al-Jabour, izjavio je za televiziju Al-Arabiju kako je Douri ubijen u području sjeveroistočno od Tikrita, rodnog grada Saddama. Mediji su objavili fotografiju koja navodno pokazuje njegovo tijelo.

 

Nakon pada Saddama, Douri je proveo čitavo desetljeće kao bjegunac te su mnogi vjerovali da je mrtav, prije nego što se ponovo pojavio kao duhovni vođa pokreta nastalog s ciljem vraćanja Ba'ath stranke na vlast.

 

Jabour je Douria nazvao 'idejnim tvorcem Islamske države u Iraku', a njegovu je smrt opisao kao snažan udarac militantima.

 

Douri je bio jedan od Saddamovih najbližih pristaša koji mu je pomogao voditi puč 1968. godine. Sjedinjene su Američke Države njegovu glavu ucijenile s deset milijuna dolara.

 

General Haider al-Basri, viši regionalni zapovijednik iračke vojske, za državnu je televiziju priopćio kako je Douri sa svojih devet tjelesnih čuvara ubijen dok je putovao konvojem. DNK testovi potvrdit će njegov identitet.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook