NAKON USVAJANJA SPORNE DEKLARACIJE O 9. JANUARU

Izetbegović: Dobro je što je Dodik otišao u Potočare, a bilo bi još bolje da je prihvatio da se tamo desio genocid!

Front17.04.15, 15:51h

Izetbegović:  Dobro je što je Dodik otišao u Potočare, a bilo bi još bolje da je prihvatio da se tamo desio genocid!
- Taj dan treba da prepoznaju svi građani koji žive u RS-u. Deveti januar to nije, jer tog dana su ekskluzivno srpski poslanici odlučili da se odvoje od drugih, Bošnjaka i Hrvata. Taj dan se danas proslavlja krsnom slavnom Republike Srpske - kazao je danas u Sarajevu Bakir Izetbegović

 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas su, i pored protivljenja OHR-a i Delegacije Evropske komisije, usvojili Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu BiH.

 

Osnov za predlaganje ove deklaracije je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

 

- Taj dan treba da prepoznaju svi građani koji žive u RS-u. Deveti januar to nije, jer tog dana su ekskluzivno srpski poslanici odlučili da se odvoje od drugih, Bošnjaka i Hrvata. Taj dan se danas proslavlja krsnom slavnom Republike Srpske - kazao je danas u Sarajevu Bakir Izetbegović.

 

Mišljenja je da su „srpski poslanici krenuli u pogrešnom smjeru da vrše pritisak na Ustavni sud, da ne priznaju unaprijed odluke Suda što je kažnjivo po Krivičnom zakonu BiH“.

 

- Ustavni sud je izvorno Dejtonska institucija, te su njegove presude obavezujuće. Ne treba nam pritisak na sudove i djelovanje protiv vladavine prava i zakona. Jasni su postulati da ne smije izvršna vlast uticati na sudsku vlast - izjavio je Izetbegović.

 

Smatra da je Dan RS-a „neki 25. novembar 1995.“, a ne „januar 1992.“ poručujući da to ne bi trebalo nikoga da vrijeđa.

 

Komentirajući da 25. aprila SNSD donosi Rezoluciju o ustavnosti RS-a Izetbegović je kazao da „SNSD ima problema i nema odgovore na aktuelna pitanja“.

 

- Onda se izvlači kao džoker ta virtualna priča o budućnosti u kojoj će se ratni ciljevi postići civilnim sredstvima. Raspakivanje Dejtonskog sporazuma je veoma opasna stvar po RS. Ako nema Dejtona onda nema ni RS i vraćamo se na stanje iz 1991. godine. Može nas veoma lako uvesti u konflikte, može nas sigurno uvesti u konflikte neki referendum koji bi bio jednostran - kaže Izetbegović.

 

Izrazio je mišljenje da članovi SNSD-a znaju da u tom smjeru nikada neće krenuti i da im je to dnevna-politička potreba da „zature“ neke teme na koje nemaju odgovora.

 

- Dobro je što je predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik otišao u Potočare, a bilo bi još bolje da je prihvatio da se tamo desio genocid - kazao je Izetbegović.

 

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook