FOTO/ KUHARI OBARAJU REKORD

Kakav prizor u centru Sarajeva: Pogledajte od čega se pravi begova čorba za Guinnessa!

Zabava17.04.15, 10:14h

Kakav prizor u centru Sarajeva:  Pogledajte od čega se pravi  begova čorba za Guinnessa!
Danas će biti napravljeno oko 15.000 porcija begove čorbe koja će biti podijeljena građanima i gostima, a dio će biti doniran i narodnim kuhinjama

 

Sarajevo je danas domaćin manifestacije koja je okupila kuhare iz regiona koji skupa učestvuju u pravljenju tradicionalne begove čorbe i tako pokušavaju ući u Guinnessovu knjigu rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).


Pravljenje čorbe je počelo u ranim jutarnjim satima, a očekuje se da će biti gotova oko 14 sati. Kuha se u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara koji je posebno pravljenje proteklih mjeseci u Sarajevu.


anas će biti napravljeno oko 15.000 porcija begove čorbe koja će biti podijeljena građanima i gostima, a dio će biti doniran i narodnim kuhinjama.


Za begovu čorbu bit će upotrijebljeno 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.


Na inicijativu Svjetske kuharske organizacije (WACS), na trodnevnoj manifestaciji "Global Chef Challenge" veliki broj kuhara iz zemalja regiona učestvuje u pravljenju tradicionalnog bh. jela.


Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.

 

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook