U susret 34. Nivea BH Fashion Weeku Sarajevo

Upoznajte Dobojliju Jeana Angiea Kasera, novo ime u svijetu bh. mode

Nedjeljni magazin16.04.15, 11:21h

Upoznajte Dobojliju Jeana Angiea Kasera, novo ime u svijetu bh. mode
Na predstojećoj sedmici mode 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, bit će prikazana druga po redu autorska kolekcija modnog dizajnera Jean Angie Kaser pod nazivom T.wo. To je skraćeno za ”to women” odnosno ”ženama”, ali i znači redni broj dva, budući da je to njegova druga autorska kolekcija

 

 

 

Jean Angie Kaser je rođen 1988. godine u Doboju. Od malena je pokazivao interes za umjetnost i modni dizajn, te poveden time, 2004. godine upisuje srednju školu “Škola učenika u privredi” u Banja Luci, smjer tekstilni tehničar. 


Za vrijeme svog školovanja ostvaruje uspjeh u raznim izložbama. Nakon srednje škole 2008. godine seli se u Zagreb, gdje upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet. Tokom svog studija sudjeluje na brojnim radionicama, revijama i izložbama. 


Bh. publici Jean Angie Kaser će se predstaviti 22.04.2015. godine, i to sa svojom drugom autorskom kolekcijom u sklopu 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, a koji se inače održava od 20.04.-22.04.2015 godine u hotelu Holiday, u organizaciji Udruženja manekena i modnih kreatora BiH i izvršnoj produkciji modne agencije Abc Models.


Jean Angie otkriva da se njegova ljubav prema modi i modnom dizajnu pojavila kad je imao oko 12 godina, kad su proradili mamini geni za estetiku odijevanja. 


- Odrastajući u Doboju u poslijeratnom razdoblju, prijatelji iz ulice i ja smo se igrali, te smo jednog dana izrezali iz novina sliku Jelene Karleuše. Počeli smo precrtavati njeno tijelo i ”oblačiti” je u razne kombinacije, čime bismo dobivali gotove modele nje obučene u te naše kreacije. Tada sam primijetio sam da mi dizajn odjeće ide i shvatio sam da me modni dizajn veseli - prisjetio se svojih početaka Jean Angie Kaser.

 

jean-angie-kaser


Njegova druga autorska kolekcija s kojom ćete se predstaviti na 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo nosi naziv T.wo, a kako kaže Jean Angie, revija šalje poruku o jednakosti spolova, uvažavanju majčinstva i prestanku nasilja nad ženama. 


- Za tu kolekciju sam uzeo poznati motiv iz slikarstva – vaze sa cvijećem. U tom konceptu mi je vaza predstavljala nametnute okvire društva, kako patrijahata, tako i feminizma, sa kojima se današnje žene bore. Dok mi cvijeće, tačnije ruže, predstavlja unutrašnji bunt, snagu, ali i ljepotu svake žene. Pa tako na tim haljinama imamo pucanje vaze i izviranje ruža, koje su dugo bile potisnute i sad polako prodiru na površinu - pojašnjava Jean Angie.


Njegovi modni uzori su Dior zbog klasike i elegancije, Alexander McQueen, jer je pomaknuo granice, te John Galliano zbog svoje teatralnosti. Od mlađih dizajnera sviđa mu se rad Garetha Pugha koji je dosta na tragu McQueena, iako sa manje boje.


Na pitanje koje bi zvijezde sa naše estrade mogle nositi njegove kreacije, Jean Angie Kaser odogovara:


- Mogao bi raditi sa svima, ali uz prilagodbu svakom klijentu zasebno. Za ovo do sada napravljeno, naravno, Jelena Karleuša. Dalje, Josipa Lisac i možda Severina. Iako, Severinu više vidim u ovim cvjetnim kreacijama. Još jedna osoba za koju mislim da bi to mogla nositi je Ana Nikolić. Za visoku modu zaista treba biti dovoljno jaka ličnost sa jasno izgrađenim stavom, a i ja od mnogih modela pa i revije napravim predstavu, jer sam dosta okrenut kostimografiji. Zato moje kreacije zasad mogu nositi izgrađene, snažne žene za koje se nadam da ću jednog dana i kreirati.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook