Sigurno je i vi koristite

Opasna istina o Vegeti: Što se krije iza omiljenog začina naših domaćica?

Lifestyle06.04.15, 12:44h

Opasna istina o Vegeti: Što se krije iza omiljenog začina naših domaćica?
Osnova Vegete je sušeno povrće, no ono što joj daje okus je sasvim nešto drugo - čista hemija

 

 

Izvor: Dnevno.hr

 

Vegeta je vjerojatno najzastupljeniji začin u našim kućanstvima. Nastao je davne 1959. godine. Podravka iz Koprivnica te davne godine na tržište je izbacila nešto što će zadiviti sve domaćice. Osmislila ju je znanstvenica Zlata Bertl, danas poznatija kao “teta Vegeta”. Spoj je to sušenog povrća – poglavito mrkve, luka i celera. Začin je bio zamišljen kao dodatak za juhu.

 

U posljednje vrijeme mnogo se govori o dodacima u takvim proizvodima. Ni Vegeta nije ostala pošteđena iako je mnogima najdraži i neizostavan začin. Dakle, u Vegeti, osim spomenutog sušenog povrća nalazi se i velika količina soli – nje preko 50 posto te brojni aditivi, odnosno pojačivači okusa. Vegeta je prepuna tih pojačivača okusa.

 

Aditivi se dijele u tri kategorije: zelene, koji nisu opasni za ljudsko zdravlje; žute, koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama; i crvene, koje bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu.

 

Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jest vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG – pojačivač okusa i zamjena za sol – kojega se u Vegeti može naći čak oko 15%. Taj aditiv označen je crvenom bojom.

 

Ovaj aditiv uzrokuje brojne tegobe. Od migrena, pogoršanih simptoma astme, pa sve do izazivanja mučnine, tjeskobe, pojačanog lupanja srca, bolova u prsima, nadutosti, žeđi, hladnog znoja, pa i alergijskih reakcija. U velikim količinama može dovesti do odumiranja živčanih stanica, a to se pak povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingdonove bolesti.

 

MSG je zabranjen u dječjoj hrani.

 

Nedavno je Podravka izbacila na tržište i Vegetu Natur, no nažalost taj “natur” ne označava prirodno. Naime, Vegeta Natur sadrži kvaščev ekstrakt. Kvaščev ekstrakt umjetno je dobivena glutaminska kiselina koja tako izolirana “pojačava” slani okus. Ta glutaminska kiselina je neesencijalna aminokiselina, ali prirodna se nalazi u hrani te bi ju kao takvu trebalo i unositi u organizam i taj unos je pravilnom prehranom i više nego dovoljan.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook