Foto/ Šestoaprilska tramvajska postavka kao umjetnički poklon gradu

Saša Bukvić: 'Još uvijek sam spreman zakačiti se za tramvaj'

DEPO Art06.04.15, 09:54h

Saša Bukvić: 'Još uvijek sam spreman zakačiti se za tramvaj'
Na Dan grada Sarajeva, tramvaj bez revizora, na redovnoj liniji broj 5, sa Izložbom na šinama, voziće u dva termina. Od 11 do 14 te od 19 do 22. Riječ je o umjetničkom poklonu gradu i prilici da se na nekonvencionalni način građani i građanke Sarajeva upoznaju sa radovima naših umjetnika i umjetnica. Jusuf Hadžifejzović, Damir Nikšić, Saša Bukvić, Alma Suljević, Lejla Ćehajić samo su neki od autora čija će djela obići netipičan tramvajski krug.

 

 

''Razlog zbog kog često koristim javni prostor kao izložbeni je zbog toga što smatram da se ne trebamo ograničavati prostorom, i da nam to nije mjerna jedinica, nešto sto diktira ko smo i čemu pripadamo. Smatram da je umjetnost na ulici, za narod i da se treba truditi da se vrati na pravi kolosjek'', kaže mladi umjetnik Mak Hubjer koji se već postao prepoznatljiv po intervencijama u javnom prostoru i koji je jedan od inicijatora Izložbe na šinama koja će svim putnicima namjernicima, na Dan grada Sarajeva, omogućiti uživanje u djelima savremenih bosanskohercegovačkih umjetnika i umjetnica.

 

mak

Mak Hubjer: 6. april je najznačajniji datum u istoriji našeg grada 

 

Na istom principu kao Izložba na šinama zasniva se cjelokupan individualni i rad sa grupom ''Zvono'' bh. vajara Aleksandra Saše Bukvića, što je bilo presudno i za učešće u ovom svake pohvale vrijednom projektu mladih entuzijasta.

 

''Prije 33 godine grupa Zvono imala je svoju prvu izložbu na otvorenom, u tadašnjoj Vase Miskina ulici, današnjoj Ferhadiji.
Uradili smo to kako bismo skrenuli pažnju na naš rad, učinili komunikaciju između djela i publike direktnijom, preskočili čekanja na izlaganja u galerijama, stavili do znanja da je mjesto umjetnosti svugdje i na svakom mjestu.


Ideja koja je podrazumijevala osvajanja većeg prostora kako za mlade umjetnike tako i za samu savremenu umjetnost u konačnici je trebala polučiti njenom boljom pozicijom i motivacijom drugih da na sličan način reaguju.

 

sasa-by-dzenat-drekovic

Saša Bukvić: Mladi umjetnici ne trebaju čekati poziv

 

Stalno se pitam zašto mladi ljudi, studenti umjetničkih fakulteta ne izađu na ulicu, odigraju predstavu, naprave koncert, izložbu...Zašto dozvole da im afirmacija zavisi od poziva reditelja, dirigenta, kustosa...


Zbog toga što je potpuno u duhu mog doživljaja svijeta i umjetnosti, rado sam prihvatio poziv Maka Hubjera da učestvujem u Izložbi na šinama.Te šine me podsjećaju na prugu kojom smo teretnim vozom išli u Zagreb kako bismo izložili svoje radove na Cvijetnom trgu. Neki ljudi provedu čitav umjetnički vijek vjerujući kako su bogom dani i kako je mjesto njihovim radovima samo u galerijama.

 

Ja sam evo i nakon 33 godine od prve izložbe na otvorenom grupe Zvono spreman da se zakačim za tramvaj'', kaže za Depo portal Saša Bukvić.

 

Na Izložbi na šinama, događaju koji je, zahvaljujući konceptu nemoguće propustiti, svoje radove će sem pomenutih predstaviti i Pierre Courtine, Almedina Fehratović, Zlatan Hadžifejzović, Vanja Solaković, Bojan StojčićSamir SućeskaElma Alić ŠobotDarko Šobot.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook