Ne može oprostiti batine u kojima je izvukao 'deblji kraj'

Detalji pucnjave u bifeu Nijaza Karkelje: Sa kalašnjikovom došao na rođendan, naredio 'Ruke na sto', a onda...

Hronika02.04.15, 11:26h

Detalji pucnjave u bifeu Nijaza Karkelje: Sa kalašnjikovom došao na rođendan, naredio 'Ruke na sto', a onda...
Šaban Delić (65) sa Pala, uhapšen je i jučer predat nadležnom tužiocu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo nakon što je u utorak navečer u bifeu Nisko na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju iz automatske puške ispalio više hitaca

 

 

 

Kao što smo već pisali, osam dana nakon incidenta u ovom ugostiteljskom objektu kada je ranjen vlasnik Nijaz Nisko Karkelja, u istom objektu desila se nova pucnjava, a Delić je jedan od aktera oba događaja.

 

Kako saznaje Oslobođenje, u svom kafiću Nisko je slavio rođendan, i pozvao je prijatelje da sa njim gledaju fudbalsku utakmicu BiH - Austrija. Petorica mladića i vlasnik kafića su gledali TV kada se oko 20.20 sati na vratima pojavio Delić, u pripitom stanju i s kalašnjikovom u rukama.

 

Odmah s vrata Delić je uperio pušku u prisutne i povikao: "Ruke na sto". Potom je uputio nekoliko riječi Karkelji te počeo pucati po kafiću, ispalivši sedam hitaca. Vrlo je vjerovatno da Delić nije imao namjeru nikoga ubiti, jer je to mogao. Međutim, imajući u vidu da se radi o prostoriji malih dimenzija, puka je sreća da ni jedan hitac nije rikošetirao i nekoga pogodio.

 

Bilal Bogilović bio je najbliže vratima kada je Delić ušao u objekat, te je prvi skočio na njega kada je počeo pucati. Tokom otimanja za pušku, Delić je Bogilovića kundakom uspio udariti u nos i slomiti ga. Srećom, Bogiloviću su u pomoć priskočili i drugi, te su skupa savladali, razoružali i pretukli Delića.

 

Bogiloviću i Deliću je ljekarska pomoć ukazana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a policajci su tokom uviđaja u Niskinom ugostiteljskom objektu pronašli sedam čahura i automatsku pušku iz koje je Delić pucao. 

 

Podsjetimo, policija još traga za Enesom Hrvom, zvanim Šmrk (60), koji je 23. marta sa Delićem napao Nijaza Karkelju. Tada su njih dvojica došli kod Karkelje u bife, nakon čega je Delić vlasnika udario flašom po glavi, a Hrvo je u njega ispalio nekoliko hitaca. Jedan od hitaca Karkelju je pogodio u desnu stranu grudnog koša. 

 

Nakon što mu je u KCUS-u ukazana pomoć, Karkelja, kojem je konstatovana lakša prostrelna rana, samoinicijativno je napustio bolnicu.

 

Raniji sukob

 

Navodno, Delić je prije 5-6 godina imao fizički sukob sa Karkeljom iz kojeg je izvukao deblji kraj, što očito, do danas nije zaboravio. Kako saznaje Oslobođenje, Delić se, navodno, liječi u Psihijatrijskoj bolnici i "ima papir da je neuračunljiv", što očito koristi da izaziva incidente misleći da kao takav neće završiti iza rešetaka.   

 

S druge strane, Nijaz Karkelja je hapšen zbog organizovanih krađa auta. Svojevremeno, tačnije 1999. bio je na poznatoj listi nekadašnjeg ministra MUP-a Ismeta Dahića, na kojoj je bilo 14 imena koja su poslije rata terorisala Sarajevo. Dahić je tada govorio da su postojale tri grupe koje su predvodili Ramiz Delalić Ćelo, Ismet Bajramović Ćelo i Nijaz Nisko Karkelja. Kao što je poznato, obojica Ćela nisu više među živima, a Nisko se, kako tvrdi, povukao u miran život i započeo sa ugostiteljskim biznisom. Međutim, s vremena na vrijeme prošlost ga sustiže.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook