Od 4. aprila do 12. maja

Izložba 'Temporary Permanence' Davida Verberckta otvara dvadeseti Modul memorije

Kultura01.04.15, 14:32h

Izložba 'Temporary Permanence' Davida Verberckta otvara dvadeseti Modul memorije
Kulturološki program Internacionalnog teatarskog festivala MESS Modul memorije dvadeseti put od svog pokretanja 1996. godine, održat će se od 4. aprila do 12. maja u Sarajevu, saopšteno je iz Festivala MESS

 



Ovogodišnji program otvorit će izložba Davida Verberckta “Temporary Permanence“ u Sarajevskom ratnom teatru u 19 sati. Projekcija dokumentarnog filma, četiri predstave, od čega jedna premijera, te još jedna izložba fotografija, dio su programa koji će i ove godine promovisati kulturu sjećanja.



Umjetnički direktor Modula Memorije i direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković istakao je da je fokus ovog kulturološkog projekta usmjeren ka umjetnosti koja nastaje u ratu i u vremenima velikih moralnih kušnji.



“Festival MESS, kao institucija čije je djelovanje jednim dijelom profilirano upravo u danima opsade Sarajeva, ovim projektom, s jedne strane, podsjeća na vrijeme u kojem je umjetnost za građane i građanke Sarajeva bila i motiv i način egzistencijalnog opstanka, a s druge strane nastoji da probudi empatiju za stradanja drugih širom svijeta“, naveo je Kreševljaković, te dodao da ovakvi projekti danas imaju poseban značaj u vrijeme kada se tragično stradanje građana/ki BiH, genocid i agresija na našu zemlju nastoje izbrisati iz kolektivne memorije.



Posebnu pažnju publike privlači premijera predstave “Brašno u venama“, autora Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića, koja će premijerno biti izvedena 8. aprila u SARTR-u u 20 sati, dok će reprizna igranja biti 9. i 10. aprila u istom terminu.



Ostatak teatarskog programa sačinjavaju predstave “Prst“ Sabrine Begović-Ćorić (14. april), “Životinjska farma“ Dine Mustafića (24. april) i “Kokoš“ Selme Spahić (12. maj). Sve predstave igraju u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 20 sati.


Kultura sjećanja ove godine će promovisati i film Rešada Kulenovića “Kuća od sto miliona dolara“, u produkciji Al Jazeere Balkans, čija je projekcija zakazana za 8. maj u 19 sati u SARTR-u, te još jedna izložba Davida Verberckta “Palestinske priče“ koja će od 10. aprila do 9. maja biti postavljena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese. Ulaz na sve sadržaje Modula memorije Festivala MESS, osim pozorišnih predstava, je slobodan, navodi se u saopštenju.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook