Kriza u novoj vladi

Nova ministrica plagirala magisterij?!

Front01.04.15, 12:47h

Nova ministrica plagirala magisterij?!
Optužena ministrica i premijer još nisu odgovorili na ove optužbe

 

 

Vlada slovenskog premijera Mire Cerara, iz koje je od početka mandata prije šest mjeseci zbog različitih afera odstupilo troje ministara, dok ministar obrane Janko Veber ovih dana to odbija pa je premijer od parlamenta tražio ga razriješi, suočila se u srijedu s novom krizom nakon medijskih navoda da je nova ministrica obrazovanje plagirala svoj magistarski rad.



Novu ministricu obrazovanja Klavdiju Markež parlament je potvrdio početkom ovog tjedna, nakon što je prijašnja ministrica Stanka Setnikar Cankar odstupila poslije javne objave podatka da je kao profesorica na Upravnom fakultetu u 10 godina uz plaću zaradila 640.000 eura različitih honorara, većinom iz javnih sredstava. Obje su iz stranke premijera Cerara koja je na lanjskim izborima dobila 35 posto glasova, obećavajući da će se boriti za etičnost u politici te protiv korupcije i netransparentnog djelovanja javnih službenika.



Tjednik "Demokracija" i televizijska postaja POP-TV objavili su u srijedu da je nova ministrica Markež, koja je do ulaska u politiku bila ravnateljica pučkog sveučilišta u Ptuju, 2005. godine magistrirala na privatnom fakultetu za državne i europske studije radom za koji je utvrđeno da je plagijat pa joj prijeti oduzimanje magistarskog znanstvenog naziva.



Potvrdio je to za POP-TV i dekan spomenutog fakulteta Matej Avbelj, rekavši da je tzv. antiplagijatorskim računalnim programom utvrđeno kako se rad Klavdije Markež, pod naslovom "Utjecaj strukturnih fondova EU-a na razvoj donje Štajerske", kojim je 2005. stekla magistarsku titulu, u 37 posto teksta potpuno podudara s diplomskim radom na sličnu temu s kojim je 2002. godine na Ekonomskom fakultetu diplomirao student Jernej Ladinko, a da ga Markež u svojem radu uopće nije navela kao izvor.



Optužena ministrica i premijer Cerar još nisu odgovorili na ove optužbe.



Vijest o navodnom ministričinom plagijatu prvi je objavio tjednik "Demokracija", koji je blizak oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).



Nova afera izbija u trenutku kada je sporan i ostanak ministra obrane Janka Vebera u vladi. Premijer Cerar u utorak je parlamentu predložio njegovo razrješenje te zatražio da zastupnici o tome raspravljaju i glasuju što prije.  Cerarov potez bio je očekivan i najavljen nakon što je Veber u ponedjeljak odbio Cerarov prijedlog da sam podnese ostavku, a taj je zahtjev uslijedio nakon što je otkriveno da je Veber vojnoj obavještajnoj službi prije četiri mjeseca samovoljno naložio izradu analize o negativnim posljedicama prodaje tvrtke Telekom Slovenije, koja se nalazi na listi 15 poduzeća i banaka namijenjenih privatizaciji, a lijoj se prodaji protive Veberovi socijaldemokrati.



Predsjednik oporbene SDS Janez Janša ocijenio je u utorak, nakon Cerarova zahtjeva parlamentu za razrješenjem Vebera, kojega čvrsto brani njegova stranka Socijalnih demokrata (SD), da se radi o bizarnoj situaciji koja pokazuje da je stanje u vladi ozbiljno. Logičnije bi bilo da Cerar traži od parlamenta glasovanje o povjerenju njemu kao premijeru čija je koalicija nestabilna, rekao je Janša ustvrdivši da po njegovim predviđanjima Cerar neće na čelu vlade biti puni mandat.



Slovenski analitičari vjeruju da će Socijalni demokrati (SD), unatoč prijeporima s premijerovom strankom oko pitanja privatizacije državne imovine, ipak ostati u vladi, te da je riječ o privremenoj krizi koja neće dovesti u pitanje Cerarovu parlamentarnu većinu.

 

(FENA/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook