Talačka kriza

Drama u Turskoj okončana: Dvojica terorista su mrtva, oteti tužitelj je teško povrijeđen!

Hronika31.03.15, 22:18h

Drama u Turskoj okončana: Dvojica terorista su mrtva, oteti tužitelj je teško povrijeđen!
Internetska stranica povezana s turskim radikalnim ljevičarima izvijestila je da je tužitelj ranjen, dok su tri otmičara ubijena

Naoružana skupina danas je uzela za taoca istanbulskog tužitelja Mehmeta Selima Kiraza, koji istražuje politički osjetljivu smrt antivladinog prosvjednika, prenosi Al Jazeera.


 
Hurriyet piše da su dvojica otmičara iz ljevičarske skupine Revolucionarna narodna osloboditeljska partija-fronta ubijena u akciji sigurnosnih snaga dok je oteti tužitelj Mehmet Selim Kiraz odvezen iz zgrade suda teško ozlijeđen. - Šest sati smo pregovarali. No, naše sigurnosne snage su pokrenule operaciju kada su čuli pucnjeve u trenucima kada su teroristi razgovarali na telefonom tijekom pregovora - rekao je šef Istanbulske policije Selami Altinok nakon akcije. - Tužitelj je prebačen u bolnicu u teškom stanju te ga sada operiraju. Dvojica terorista su mrtva - rekao je Selami Altinok, piše RT.

 

Nakon što je talačka kriza trajala tijekom cijelog popodneva, u ranim večernjim satima čule su se eksplozije i pucnjevi te se iz zgrade suda počeo dizati dim, piše Reuters. Očevici su ranije kazali da su čuli snažnu eksploziju i pucnjavu oko 20.35 sati po lokalnom vremenu. Internetska stranica povezana s turskim radikalnim ljevičarima izvijestila je da je tužitelj ranjen, dok su tri otmičara ubijena. "Naša tri prijatelja su ubijena", pisalo je u jednom od statusa na Twitteru koji se pojavio nakon što se pucnjava čula iz zgrade, a dva vozila Hitne pomoći su pod sirenama otišle sa mjesta događaja, piše Reuters. Iako na toj stranici pišu o tri otmičara, šef policije Istanbula kazao je da su bila dvojica. Ranije je objavljena fotografija naoružanog muškarca kako drži pištolj uz tužiteljevu glavu. Policija je na početku talačke krize evakuirala sve ljude koji su se nalazili u zgradi, a pucnjevi su se čuli i pri ulasku otmičara u zgradu.

 

Dvojica otmičara zatočila tužitelja

Turske novine Hurriyet izvijestile su ranije da se policija razmjestila diljem cijelog šestog kata gdje se nalazi soba Mehmeta Selima Kiraza. Šef Istanbulske policije Selami Altınok kazao je da su dvojica otmičara zatočila tužitelja te su pregovarači s njima pregovarali o predaji i puštanju Kiraza. Otmičari koji pripadaju ljevičarskoj skupini Revolucionarna narodna osloboditeljska partija-fronta DHKP/C zaprijetili su da će ubiti Kiraza ako policajac koji je ubio Berkina Elvana  ne bude uhićen. Među zahtjevima otmičara su i javno priznanje krivnje policajaca odgovornih za smrt 15-godišnjeg Berkina Evana, njihovo suđenje na "narodnom sudu" te oslobađanje optužbi svih ljudi kojima se sudi zbog sudjelovanja u prosvjedima solidarnosti za mladića. Turska, SAD i EU smatraju DHKP/C terorističkom skupinom.

 

Napadači su uletjeli u prostoriju u sudnici oko 12.30 sati po lokalnom vremenu, a kao rok za ispunjenje zahtjeva odredili su 15.35 sati (14.35 po našem vremenu), što je već odavno prošlo. Berkin Elvan (15) preminuo je u ožujku prošle godine nakon što je proveo 269 dana u komi zbog ozljeda koje mu je policija nanijela na prosvjedima 2013. Njegov otac Salim Elvan turskim je medijima rekao da ne želi da tužitelj strada. – Moj sin je mrtav, ne želim da drugi umru. Pustite ga – rekao je Elvan. Turska vlada je ogroman kompleks "Palače pravde" u kojoj je tužitelj zatočen otvorila 2011. godine kao "najveći sud u Europi". Turski mediji pitaju se kako su otmičari uspjeli u kompleks ući naoružani.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook