MIRKO GRBEŠIĆ USKORO VLASNIK?

Jedan od najbogatijih Hercegovaca kupuje hotel 'Zenit' u Neumu: Naš milioner na Forbesovoj listi

Biznis Klub31.03.15, 10:54h

Jedan od najbogatijih Hercegovaca kupuje hotel 'Zenit' u Neumu: Naš milioner na Forbesovoj listi
Mirko Grbešić spješni je poduzetnik iz BiH i jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku, vlasnik je ili suvlasnik Saponije Osijek te Kandita i Koestlina, mostarskog Mapes Malla, tvrtke Brodomerkur, Maraske… A uskoro možda i 100% vlasnik neumskog hotela 'Zenit'

 

Izvor: Dnevni list


Mirko Grbešić, jedan od najbogatijih Hercegovaca, planira i službeno iskazati interes za kupnju neumskog hotela “Zenit”.


Vlasnik oko 70 posto udjela u hotelu “Zenit” je Vlada Federacije, a Grbešić, koji je suvlasnik 25 udjela u “Zenitu”, želi postati većinskim vlasnikom tog hotelskog kompleksa, navodi HMS.


Privatizacija


Prema nekim informacijama, ako odluči prodati većinski paket dionica, Vlada FBiH trebala bi Agenciji za privatizaciju FBiH dati suglasnost za provedbu postupka prodaje. Agencija za privatizaciju bi, nakon toga, trebala odrediti početnu cijenu i odabrati metodu prodaje. Međutim, Šuhret Fazlić, direktor ove agencije, kaže kako je to u nadležnosti Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije.


Zamjenik direktora županijske agencije Ismet Čampara nije jučer htio govoriti o ovoj temi.


Hotel “Zenit”  bio je nekad jedno od najatraktivnijih zdanja na Jadranu. Koncipiran kao “grad u gradu”, ovaj golemi hotelski kompleks raspolaže s oko 340 kreveta te nizom pratećih sadržaja kao što su zatvoreni bazen, sportska igrališta, otvorena kinodvorana, kongresne dvorane…, no danas je u prilično lošem stanju.


Nekadašnji hotel “Zenit”, koji je bio vlasništvo Željezare iz Zenice, za vrijeme Herceg Bosne 1993. postaje UTP Hotel “Zenit”, a zatim 1997. mješovito poduzeće “Zenit-BRO”, čiji su osnivači bili UTP Hotel “Zenit”, Brodomerkur iz Splita te Općina Neum. No, 2005. godine zaključkom Agencije za privatizaciju FBiH ovaj hotel je postao državno vlasništvo. Presudom Županijskog suda u Mostaru od 2. rujna 2010. godine žalba tuženog “Zenit-BRO” je odbijena kao neosnovana.


Forbesova lista


Magazin Forbes je u svom posljednjem broju objavio listu najbogatijih u Hrvatskoj. Na popisu, na kojem nema puno promjena s obzirom na prethodnu listu, Hrvatska ima čak tri milijardera – Ivica Todorić s obitelji, obitelj Lukšić i Emil Tedeschi.


Na devetom mjestu najbogatijih u Hrvatskoj je Mirko Grbešić s 239,4 milijuna kuna. Uspješni poduzetnik iz BiH i jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku vlasnik je ili suvlasnik Saponije Osijek te Kandita i Koestlina, mostarskog Mapes Malla, tvrtke Brodomerkur, Maraske…

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook