Video / Evo koja je bolest zaista ubila Tita

Ovaj snimak dugo je bio državna tajna, u njemu Broz priča o svom zdravlju!

Hronika30.03.15, 18:37h

Ovaj snimak dugo je bio državna tajna, u njemu Broz priča o svom zdravlju!
On se na kraju našalio da je i dalje toliko dobar da može “viski da popije bez štapa“!

 

 

Doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito skoro nikada nije govorio o svom zdravlju, a njegov zdravstveni karton bio je najstrože čuvana državna tajna, a šta je maršal jedini put rekao o svom zdravlju zabeleženo je davne 1975. godine kada je na Belom dvoru novinarima rekao da “ga ubi išijas”.

 

6. maja 1975. godine kada su po Beogradu kružile priče da je drug Tito veoma bolestan, maršal je na Belom dvoru u društvu supruge Jovanke primio novinare i rekao im je sa osmjehom na licu da ima problem sa išijasom.

 

– Teško radim u krevetu. Sad je dobro, mogu i da hodam. Ipak, čujem da ima mnogo takvih, mojih pajtaša, koje muči išijas – rekao je Tito.

 

On je rekao da na njegovo zdravlje jako utiče i vrijeme:

 

– Ja sam naprimjer prije nekoliko dana sasvim normalno hodao. Kad poče da pada kiša i mene je uhvatilo gadno… Toliko da sam se plašio da neću ići na paradu – rekao je Broz.

 

On se na kraju našalio da je i dalje toliko dobar da može “viski da popije bez štapa“!

 

Josip Broz je bio aristrokrata u pogledu manira, držanja, životnih preokupacija, a s druge strane bio je to ortodoksni boljševik u ideološkom i političkom pogledu, svjestan svoje veličine, svoje uloge, svestan da je kultna ličnost, nedodirljiv. Bio je to socijalistički vladar nevjerovatnih intelektualnih potencijala, mudar, lukav, sposoban, hedonista, samozaljubljeni crveni monarh koji nije imao pravih prijatelja.

 

Kada je reč o bolestima, a priori je odbijao da o tome razmišlja i govori. O smrti, takođe. Smatrao je da je teško da njemu može bilo šta da se desi i da sve uvijek može da drži pod kontrolom. Tito je bio fizički jake konstitucije. Njegovo osnovno oboljenje je bila šećerna bolest, ali je dugo odbijao da primi insulin.

 

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook