Kupujete li ih i vi?

Inspekcija u FBiH od sad prati oglašavanje sumnjivih proizvoda

Hronika30.03.15, 16:45h

Inspekcija u FBiH od sad prati oglašavanje sumnjivih proizvoda
Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćila je da je u posljednje vrijeme zaprimila brojne prijave od privrednih subjekata o nezakonitoj prodaji raznih vrsta proizvoda putem oglasa u štampanim medijima i na web portalima, čime je njihovo poslovanje u značajnoj mjeri ugroženo, te, kako se dodaje, s pravom traže da u toj oblasti bude uveden red i onemogućen svaki vid nelojalne konkurencije



Iz FUZIP-a navode da se takvim aktivnostima uredno registrovanim privrednim subjektima koji poštuju propise i izmiruju zakonom utvrđene obaveze nanosi šteta u poslovanju, a time se oštećuju i fiskalni prihodi države.



Ističu da svi koji se bave oglašavanjem (štampa, radio stanice,televizija, internet portali, oglašavanje putem bioskopskih dijapozitiva, filmova, panoa, tabli, naljepnica i drugih oblika reklame na javnim mjestima, na objektima i sredstvima prijevoza putem svjetlećih reklama, knjiga, časopisa, kalendara i odjevnih predmeta, uključujući i sponzoriranje sportskih, kulturnih i drugih javnih priredbi) moraju obratiti posebnu pažnju da svoj oglasni prostor ne ustupaju za nelegalno reklamiranje i protuzakonite radnje koje se mogu obavljati putem oglašivača.



Posebno skreću pažnju da bilo koji oblik oglašavanja duhana i duhanskih prerađevina, te lijekova i medicinskih sredstava koji nemaju potvrdu da su upisani u registar medicinskih sredstava, nije dozvoljen, pa se stoga oglašivači koji omoguće takav vid reklamiranja mogu smatrati saučesnicima u izvršenju prekršaja i krivičnih djela.



Iz FUZIP-a napominju da su Krivičnim zakonom FBiH djela nezakonitog stavljanja robe u promet i nezakonitog objavljivanja reklama tretirana kao krivčna djela za koje je, osim novčane, propisana i zatvorska kazna.



Naglašavaju da su subjekti koji se bave oglašavanjem obavezni posvetiti dužnu pažnju kod postavljanja oglasa kako ne bi došli u situaciju da i protiv njih budu pokrenuti postupci utvrđivanja odgovornosti zbog nezakonitih radnji korisnika ustupljenog prostora, kao i da ustupanjem prostora za oglašavanje bez prethodne kontrole mogu nastupiti ozbiljne štetne posljedice, kako po javni interes tako i zdravlje ljudi.



Upozoravaju da zbog mogućih zloupotreba ustupljenog prostora, subjekti koji se bave oglašavanjem ne mogu svojim internim aktima unaprijed isključiti zakonom utvrđenu odgovornost za eventualne nezakonite aktivnosti i zloupotrebu ustupljenog prostora od korisnika usluge.



Također, obavještavaju javnost da će Federalna uprava u narednom periodu formirati posebnu grupu za praćenje oglašavanja svih elektronskih i štampanih medija, uključujući i internet portale, radi otkrivanja nelegalnog načina oglašavanja, te će, ukoliko uoči nepravilnosti i nezakonit rad, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti i istovremeno obavijestiti istražne organe o uočenim nezakonitim pojavama.



Planirane aktivnosti nemaju za cilj ograničavanje medijskih sloboda i korištenja medijskog prostora za legalne aktivnosti, već sprečavanje zloupotrebe medija, nelegalnih oblika trgovine, zaštitu javnog interesa i zdravlja ljudi i sprečavanje svih vidova nelojalne konkurencije na bh. tržištu, saopćeno je iz FUZIP-a.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook