FINANSIJSKI PROBLEMI

Uposlenici BHRT-a protestnim okupljanjem rekli 'NE' smanjenju plata

Hronika30.03.15, 14:30h

Uposlenici BHRT-a protestnim okupljanjem rekli 'NE' smanjenju plata
Protestnim skupom organiziranim danas u holu RTV doma u Sarajevu uposlenici Javnog radiotelevizijskog sistema BHRT digli su glas protiv najavljenog smanjenja plate u visini od 15 posto

 

Smanjenje plata uposlenicima BHRT-a najavio je mendžment tog javnog servisa, odnosno generalni direktor Muhamed Bakarević, a kao razlog naveden je nedostatak novca u toj televizijskoj kući.

 

Predsjednik Upravnog odbora Sindikalne organizacije BHRT Željko Bajić prigodnim se govorom obratio okupljenima, podsjetivši da su prije nekoliko dana delegacije dva sindikata bile na sastanku kod generalnog direktora, kada je od njih zatražio da se izjasne o smanjenju plate u pomenutom iznosu.

 

Stav o tome predstavnici Sindikalne organizacije BHRT-a trebali su danas saopćiti na sastanku s generalnim direktorom, ali je tokom trajanja protestnog skupa saopćena informacija da je sastanak otkazan.

 

Spikerica Aida Krehić pročitala je pismo Sindikalne organizacije upućeno generalnom direktoru, u kojem se ocjenjuje da smanjenje plate nije rješenje za očajan položaj uposlenika niti generalno probleme ove kuće.

 

- Tražimo punu odgovornost za nastalo stanje, iako znamo da problemi nisu od jučer. Sindikat smatra da za postojeće stanje nije kriva samo država, već krivci sjede i u ovoj kući. Tražimo da u narednih tri mjeseca ponudite program izlaska iz postojećeg stanja, u protivnom sami podnesite ostavku. Spremni smo biti dio rješenja problema, a ne problem - navedeno je u pismu.

 

Željko Bajić također je podvukao da Sindikat nema nikakav uvid u poslovanje BHRT-a, prihode i rashode, te da su radnici u potpunosti obespravljeni.

 

- Naš sljedeći korak će biti prema Upravnom odboru BHRT-a, a onda prema našem osnivaču - Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovaj će se Sindikat boriti za svakog čovjeka, jer ovdje nema viška radnika, već može biti samo manjka posla - zaključio je on.

 

Uposlenici su se po završeku zvaničnih obraćanja i čitanja pisma Sindikata upućenog generalnom direktoru, vratili na radna mjesta.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook