Danas pilule, nekad krokodilski izmet

Boleština: Šokirat će vas šta su žene nekad gurale u vaginu radi kontracepcije!

Lifestyle30.03.15, 13:54h

Boleština: Šokirat će vas šta su žene nekad gurale u vaginu radi kontracepcije!
Izgleda da ljudi od davnina traže idealno sredstvo kontracepcije, a u toj su potrazi naletjeli na stvarno ogromne budalaštine

 

1. Krokodilski izmet

 

Ova metoda datira čak do skoro 2.000 godina prije Krista, kada se u vaginu stavljala smjesa načinjena od krokodilskog izmeta. Kako je izmet alkalan, poput suvremenih spermicida, metoda koju su koristili drevni Egipćani možda je čak i funkcionirala. 

 

2. Testisi lasice

 

Srednjovjekovne metoda kontracepcije bile su stvarno 'nadahnute', a jedna od njih uključuje vezanje testisa lasice za unutrašnju stranu bedra žene koja ne želi zatrudnjeti. Za ovu metodu sa sigurnošću znamo da nije funkcionirala. 


3. Živa

 

Jedna od pogubnijih metoda, koja se prakticirala u drevnoj Kini, je ispijanje žive. Osim što je smrtonosno, može imati i 'nuspojave' poput otkazivanja bubrega, oštećenja mozga i sterilnost. 

 

4. Čaj s dabrovim testisima

 

Ovaj običaj zabilježen je čak i u 16. stoljeću u Kanadi gdje su žene radile čaj od sušenih dabrovih testisa i miješale ga s alkoholom. 

 

5. Životinjska crijeva

 

Jedan od najstarijih poznatih vrsta kondoma je onaj od svinjskih crijeva. Da, izgleda da su svinjska crijeva od davnina služila kao omot za kobasu, na ovaj ili onaj način. 

 

6. Voda u kojoj se hladio metal nakon kovanja

 

Grčki ginekolozi navodno su u 2. stoljeću ženama su kao sredstvo kontracepcije davali da piju vodu u kojoj se hladio metal nakon kovanja. Žene su čak i za vrijeme prvog svjetskog rata dobrovoljno radile u tvornicama u kojima se radilo s olovom kako bi ostale sterilne, iako je trovanje olovom smrtonosno. 

 

7. Mak kao dijafragma

 

Žene iz drevne Sumatre navodno su koristile mak, koji se koristi u proizvodnji opijuma, kao dijafragmu. 

 

8. Tampon od akacije, datulja i meda

 

Jedan od najstarijih zapisanih recepata za kontracepciju star je oko 3.500 godina i zapisan je na papirusu, a radi se o pamuku namočenom u mljevenu akaciju, datulje i med. Začudo, ova je metoda navodno bila efikasna zbog fermentirane akacije koja djeluje slično kao i suvremeni spermicidi. 

 

9. Cola i druga gazirana pića

 

1950-ih su kupke od Coca Cole bile standardna metoda kontracepcije. Istraživanje provedeno na Harvardu 2008. pokazalo je da dijetalna Cola ubija sve spermije u roku od minute, no kasnija istraživana nisu uspjela potvrditi taj rezultat. 

 

10. Limun kao dijafragma

 

U 18. stoljeću limuni su korišteni kao relativno uspješna metoda kontracepcije. Iako je oblik bio podoban za dijafragmu, a kiselina djelovala kao spermicid, limunska kiselina oštećuje i tkivo vagine pa generalno nije baš dobra metoda.

 

(webcafe.net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook